Globalni pokret
86

Znate li da se danas obilježava svjetski Dan bez grudnjaka?

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Svjetski dan bez grudnjaka obilježava se 13. oktobra, a žene se na ovaj dan ohrabruju da budu bez ovog odjevnog predmeta u svrhu podizanja svijesti o raku dojke.

Prvobitno pokrenut 2011. godine, Dan bez grudnjaka postao je globalni pokret. Ne radi se samo o tome da ne nosite grudnjak, već o isticanju važnosti redovnih pregleda i samopregleda za rak dojke.

Prvi dan bez grudnjaka održan je 9. jula 2011. godine, a promovirala ga je žena po imenu Anastasia Doughnuts. U 2012. godini, oko 400.000 ljudi učestvovalo je u Danu bez grudnjaka, a 250.000 ih je bilo angažovano na Facebooku.

Od 2015. godine, 13. oktobar je postao jedini datum za ovaj događaj. Dobio je zamah kroz Facebook grupu pod nazivom "Bez grudnjaka, bez problema", koju je pokrenula tinejdžerka iz Montane Brooke Lanie, reagujući na incident u školi. Služi kao podsjetnik svima, a posebno ženama, o važnosti redovnih kontrola dojki i borbi protiv raka dojke.

Do 2017. godine obilježavanje se proširilo na žene u raznim zemljama, uključujući Novi Zeland, Rumuniju, Maleziju, Škotsku, Indiju, Ganu i Holandiju. Učesnice se ohrabruju da skinu grudnjake i izvrše samopregled grudi na ovaj dan. Društvene mreže također igraju značajnu ulogu.

Danas se Dan bez grudnjaka obilježava raznim online i offline aktivnostima. Mnoge žene učestvuju dijeleći objave na društvenim mrežama, često koristeći ovaj dan kao priliku za razmjenu informacija o prevenciji raka dojke, pričama preživjelih, ishrani za smanjenje rizika od raka dojke ili ličnim iskustvima s bolešću. Neka udruženja organizuju događaje, radionice ili aktivnosti prikupljanja sredstava za podršku istraživanju i liječenju raka dojke.

Posljednjih godina, body positivity pokret također je prihvatio ovaj dan, koji se zalaže za prihvatanje svih tipova tijela i propituje društvene standarde ljepote.

Za mnoge je učešće u Danu bez grudnjaka način da se odbace društveni pritisci da se prilagode određenim normama i da se prihvate lični komfor i autonomija tijela.