Dali mu i službenu titulu
216

Znate li za mačka Larryja? Stalni "stanovnik" u Downing Streetu koji je "preživio" šest premijera

N. Ž.
Mačak Larry (Foto: EPA-EFE)
Mačak Larry (Foto: EPA-EFE)
Od 2011. godine, Velika Britanija je promijenila šest premijera, koji tradicionalno žive u ulici Downing, broju 10. Jedan "stanovnik" koji se nije promijenio je mačak Larry.

Novi premijer Velike Britanije je Keir Starmer, lider Laburista koji su osvojili većinu u britanskom parlamentu. Po dolasku u 10 Downing Street, dočekao ga je mačak Larry, zaštitno lice ove ikonske lokacije za politiku na Otoku.

Larry je postao stanovnik 10 Downing Streeta 2011. godine, kada je premijer Velike Britanije bio David Cameron. Mačak je bio želja njegove djece, koji ga ipak nisu poveli sa sobom kada je Cameron napustio mjesto premijera 2016. godine.

Interesantno je da je upravo Cameron 2016. godine Larryja proglasio za "javnog službenika", čime mu je omogućio ostanak bez obzira na to ko je premijer ove države.

Ovaj britanski političar se najviše "družio" s Larryjem, te je najviše govorio o njegovom ponašanju u samoj kući. Kako je više puta naveo, Larry nije volio druge političare, osim bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, kojem je dopuštao i da ga mazi.

Inače, pred ovogodišnje izbore u Velikoj Britaniji, Larry je prema anketama bio popularniji i od lidera Konzervativaca Rishija Sunaka, kao i od lidera Laburista Starmera, koji je na kraju postao njegov novi "gazda".

Važno je istaći i da Larry ima zvaničnu ulogu "glavnog mišolovca", iako britanski mediji kažu da nije pretjerano dobar u svom poslu. Ipak, u oktobru 2013. godine je imao svoj lični rekord kada je uhvatio četiri miša u jednoj sedmici.

Iako se, kako to vidimo u prethodnih 14 godina, premijeri često mijenjaju u 10 Downing Street, teško će neko "skloniti" glavnog mišolovca Larryja.