Nestao u oluji
80

Australci pronašli olupinu broda koji je potonuo prije 55 godina, korištena napredna tehnologija

D. B.
Brod opremljen visokom tehnologijom, koji pripada organizaciji CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), pronašao je olupinu broda koji je potonuo 1969. godine, kada je stradao 21 mornar.

Riječ je o brodu MV Noongah dugom 71 metar, koji je prevozio čelik kod obale New South Walesa kada ga je zahvatila oluja. Brod je potonuo, nakon čega je pokrenuta jedna od najvećih potraga u australskoj pomorskoj historiji. Pet od ukupno 26 članova posade je izvučeno iz mora u satima nakon potonuća broda, no samo jedno tijelo od onih koji su stradali je pronađeno. Lokaciju olupine je sada potvrdila naučna organizacija CSIRO korištenjem mapiranja morskog dna visoke rezolucije i videosnimka.

Samo nekoliko minuta nakon što je poslao poziv za pomoć 25. augusta 1969. godine, brod je potonuo. Razarači, avioni, helikopteri i različita plovila mornarice su učestvovala u ogromnoj potrazi, a pretraživana je i obala u nadi da će biti preživjelih. U prvih 12 sati su pronađena dvojica muškaraca na moru u dva odvojena splava, kao i trojica koja su se držala za daske. Sudbina ostatka posade i samog broda od tada je bila misterija.

Lokalci su uočili olupinu prije nekoliko godina u dubokoj vodi kod obale South West Rocksa oko 460 kilometara sjeverno od Sydneyja te su prijavili koordinate vlastima. Dugo se sumnjalo da bi to mogao biti MV Noongah, no tehnologija i ronilačko iskustvo potrebni za identifikaciju broda tada nisu bili dostupni.

Ipak, prošlog mjeseca je brod organizacije CSIRO poslan da istraži slučaj te je pronašao uglavnom netaknutu olupinu koja uspravno leži na morskom dnu na dubini od 170 metara. Sve njene ključne dimenzije odgovaraju pomenutom brodu.

Sydney Project, koji pronalazi i dokumentuje olupine izgubljenih brodova, sada planira zaron i prikupljanje dodatnih informacija na lokaciji u nadi da će dobiti odgovor zašto je brod potonuo.

Preživjeli članovi porodica posade su istakli da im pronalazak olupine broda pruža olakšanje.