Nakon katastrofe Titana
101

Milijarder Larry Connor planira ekspediciju do Titanica u sigurnijoj podmornici

D. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Larry Connor, milijarder iz Ohija, planira novu ekspediciju do legendarnog broda Titanic, koji leži na dnu Atlantskog okeana.

Connor namjerava vratiti povjerenje u sigurnost ovakvih ekspedicija nakon prošlogodišnjeg tragičnog incidenta u kojem je poginula posada koja se nalazila u podmornici Titan kompanije OceanGate.

Milijarder planira zaron na 3.800 metara do olupine Titanica u naprednoj podmornici, a društvo će mu praviti Patrick Lahey, suosnivač kompanije Triton Submarines, koja je konstruisala podmornicu Triton 4000/2 Abyssal Explorer. Riječ je o podmornici za dvije osobe, koja je dizajnirana za izvođenje više misija u dubine na siguran i pouzdan način.

Cilj ekspedicije je i da se pokaže kako istraživanja dubina mogu biti provedena bez opasnosti, posebno nakon katastrofalne implozije podmornice titan u junu prošle godine u kojoj je poginulo pet putnika, uključujući direktora kompanije OceanGate Stocktona Rusha.

"Želim pokazati ljudima širom svijeta da, iako je okean ekstremno moćan, on ipak može biti predivan i ugodan te zaista promijeniti život čovjeku ukoliko se sve uradi na pravi način. Patrick je razmišljao i dizajnirao podmornicu duže od decenije, nismo imali materijale i tehnologiju. Ovu podmornicu nije bilo moguće napraviti prije pet godine", izjavio je Connor za Wall Street Journal.

Kao što je poznato, Titan je bio na putu do Titanica kada je 18. juna doživio katastrofu u kojoj su poginuli pomenuti Rush, milijarder Hamish Harding, Francuz Paul-Henri Nargeolet te pakistanski biznismen Shahzada Dawood zajedno sa svojim 19-godišnjim sinom Sulaimanom.

Eksperti iz industrije i jedan zviždač su ranije izrazili zabrinutost za sigurnosti Titana, posebno zbog odluke OceanGatea da zaobiđe certifikaciju poznatih sigurnosnih tijela.