Autor više knjiga
26

Američki profesor Steven Levitsky će 28. juna imati predavanje na sarajevskom FPN

B. R.
(Foto: FPN UNSA)
(Foto: FPN UNSA)
Steven Levitsky će 28. juna na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN UNSA) imati predavanje naslovljeno "No Democracies still die? Examining the Resilience of Global Democracy".

Kako su saopćili iz FPN-a, Levitsky je David Rockefeller profesor latinoameričkih studija i profesor studija vlasti. Direktor je David Rockefeller centra za latinoameričke studije na Harvardu.

Njegova istraživanja fokusiraju se na demokratizaciju i autoritarizam, političke stranke te slabe i neformalne institucije, s posebnim naglaskom na Latinsku Ameriku.

Sa Danielom Ziblattom je autor knjige "Kako demokratije umiru (How Democracies Die)", koja je bila bestseler lista New York Times i prevedena na 25 jezika.

Napisao je ili uredio još 12 knjiga, uključujući:

  • "Transforming Labor-Based Parties in Latin America: Argentine Peronism in Comparative Perspective";

  • "Competitive Authoritarianism: Hybrid Regimes after the Cold War" (sa Lucanom Wayom);

  • "Revolution and Dictatorship: The Violent Origins of Durable Authoritarianism" (sa Lucanom Wayom)";

  • "Tyranny of the Minority: Why American Democracy Reached the Breaking Point" (sa Danielom Ziblattom).

Levitsky i Lucan Way trenutno rade na knjizi o otpornosti demokratije širom svijeta.

Levitsky je i glavni govornik na ovogodišnjoj konferenciji Global Fact 11, najvećoj svjetskoj godišnjoj konferenciji za provjeru činjenica, koju organizuju Međunarodna mreža za provjeru činjenica i Poynter institut iz Floride, uz lokalnu podršku Udruženja građana "Zašto ne" iz Sarajeva i FPN UNSA.

Kako su saopćili iz FPN, pristup predavanju, koje počinje u 17 sati, slobodan je, ali se zbog organizacijskih mjera potrebno prijaviti na ovom linku.