Donosi lijepa sjećanja
8

Analiza fotografija na društvenim mrežama pokazala da priroda utječe na našu sreću

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nova istraživanja pokazuju da priroda igra važnu ulogu kao pozadina pozitivnih društvenih događaja u našem životu.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports otkrila je povezanost između prirodnih elemenata i fotografija snimljenih tokom društvenih aktivnosti, medenog mjeseca ili odmora, piše Psypost.org.

"U svakodnevnom životu priroda nam koristi na razne načine, pružajući nam hranu i vodu. Ove se ekonomske vrijednosti prirode mogu kvantificirati i pomoću brojeva lako možemo vidjeti vrijednost prirode", napomenuo je autor studije Chang Chia-chen, naučni saradnik na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru.

Međutim, koristi koje dobivamo od prirode nadilaze ekonomske vrijednosti, tvrdi on i nastavlja:

"Interakcija koju imamo s prirodom donosi nam lijepa sjećanja, sreću i blagostanje. Zanimalo nas je razumijevanje vrijednosti prirode u smislu kako priroda doprinosi našim lijepim uspomenama", zaključio je on.

Istraživači su prikupili 31.534 fotografije s društvenih mreža iz 185 zemalja. Otkrili su da fotografije označene kao #fun, #vacations i #honeymoons imaju veću vjerovatnoću da sadrže elemente iz prirode kao što su biljke, voda i prirodni krajolik u poređenju s fotografijama označenim #daily ili #routines.

Istraživači su također otkrili pozitivnu povezanost između količine prirodnih resursa u zemlji i ocjene zadovoljstva životom nacije. Zemlje s više prirodnih elemenata na fotografijama označenim kao #fun imale su veće rezultate životnog nacionalnog zadovoljstva prema podacima iz Svjetskog izvještaja o sreći 2019. Ali studija, kao i sva istraživanja, ima nekoliko ograničenja.

"Ova se studija fokusirala na engleske oznake na jednoj platformi društvenih medija. To vodi pristranosti prema zemljama u kojima se govori engleski jezik. Buduće studije trebale bi se proširiti uključivanjem više jezika i više platformi za društvene medije", rekao je Chia-chen.

Milioni biljnih i životinjskih vrsta su pod rizikom izumiranja. Ova studija naglašava značaj očuvanja prirode, jer njen gubitak značio bi da bismo mogli izgubiti pozadinu svojih najdražih sjećanja, zaključili su naučnici.