Star 2.300 godina
10

Arheolozi iz mora izvukli dio broda iz bitke koja je Rim stavila na put sile u Sredozemlju

F. H.
Foto:  Soprintendenza del Mare
Foto: Soprintendenza del Mare
Arheolozi su iz mora u blizini Italije izvadili ostatke broda, tj. napadačkog ovna koji je bio dio broda, a koji je vjerovatno potopljen tokom bitke između Rima i Kartagu 241. godine prije nove ere.
  1. godine prije nove ere, jedna od najodlučnijih bitaka u antičkoj historiji Sredozemlja odigrala se u blizini obale Sicilije, u kojoj je Rimska republika porazilo svog žestokog rivala Kartagu tokom bitke kod Aegata.

Nakon što su proveli proteklih 20 godina pretražujući morsko dno u potrazi za potopljenim tragovima ovog epskog sukoba, istraživači su sada otkrili bronzani ovan koji je rimska mornarica koristila za uništavanje neprijateljskih brodova.

Objavljujući otkriće u saopćenju, Uprava za more Sicilijanske regije objasnila je da je relikvija pronađena na dubini od otprilike 80 metara, u dijelu mora između otoka Levanzo i Favignana, koji leže zapadnu obalu Sicilije. Rimsko pomorsko oružje zatim je pronađeno pomoću "sofisticiranih instrumenata" na istraživačkom brodu Hercules.

Prema Glavnom nadzoru, udarni ovnovi ove vrste bili su “smrtonosna oružja za uništavanje koja su, kada su primijenjena na pramac ratnih brodova, omogućila da neprijateljski brodovi budu udareni i zatim potopljeni.”

Tokom posljednja dva desetljeća, 27 sličnih rostruma pronađeno je u istom dijelu vode, zajedno s 30 rimskih kaciga i dva mača.

Arheolozi sada provode dubinsku analizu drevnog oružja, koje na prednjoj strani ima dekorativni reljef koji prikazuje rimsku vojnu kacigu. Međutim, zbog velike količine morskog života koji prekriva površinu bronzanog ovna, još nije bilo moguće identificirati nikakve natpise.

Bitka kod Aegata označila je kraj prvog od punskih ratova, koji su se vodili između Rimljana i Kartažana između 264. i 146. pr.

Kartaga je bila dominantna sila u zapadnom Sredozemlju stotinama godina prije ovih sukoba, no kako se utjecaj Rima počeo širiti po današnjoj Italiji, nemiri na otoku Siciliji dali su iskru za jednu od najznačajnijih prekretnica u historiji.

Rimska pobjeda u bitci kod Aegata, koja se vodila na i oko otoka zapadno od Sicilije, bila je veliki udarac Kartagi, koja nikada nije uspjela vratiti prevlast i konačno je razorena nakon Trećeg punskog rata. Upravo je taj trijumf omogućio Rimu da postane glavna sila u regiji, kasnije šireći svoje carstvo u svim smjerovima.

Komentirajući nedavno otkriće u izjavi poslanoj IFLScienceu, regionalni vijećnik za kulturnu baštinu Francesco Paolo Scarpinato rekao je da je "morsko dno Aegata... uvijek dragocjen izvor informacija za dodavanje daljnjeg znanja o pomorskoj bitci između rimske i kartaške flote .”

Sažimajući značaj ove regije, opisao je vode između Levanza i Favignane kao “poprište bitke koja je uspostavila rimsku dominaciju Sredozemljem”.