U borbi za opstanak
69

Brazilske šume migriraju na veće nadmorske visine zbog rasta temperature

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Vrste drveća osjetljive na toplinu u Brazilu migriraju na veće nadmorske visine kako bi izbjegle pojačane efekte klimatskih promjena, navodi se u novom istraživanju.

Riječ je o fenomenu koji označava adaptivni odgovor na rastuće temperature, a koji će zakomplikovati utjecaje klime na regionalne ekosisteme.

Istraživači s Univerziteta u Birminghamu i druge institucije dokumentovali su ovu migraciju uzbrdo te su istakli da ona odražava historijske obrasce uočene tokom prethodnih klimatskih promjena. Istraživanja pokazuju da se različite vrste drveća kreću ka hladnijim, višim terenima u potrazi za optimalnim uvjetima za rast i opstanak.

"Otkrili smo da se različite vrste kreću u različitim smjerovima, u nižim šumama drveće se kreće nizbrdo češće nego uzbrdo, vjerovatno zbog faktora osim temperature, poput konkurencije između vrsta. Međutim ,u slučaju šuma koje su više u planinama, većina vrsta se kreće uzbrdo jer temperature rastu, a šipražje odgovara onim stablima koja preferiraju toplije temperature. To bi moglo značiti da su vrste, kojim su potrebne niže temperature, u opasnosti od izumiranja kako se svijet nastavlja zagrijavati", izjavio je istraživač Rodrigo Bergamin.

Istraživanje je obuhvatilo 627 vrsta drveća na 96 lokacija u brazilskoj Atlantskoj šumi s ciljem da se ustanovi temperaturni rezultat zajednice te razumiju klimatski obrasci u cijeloj šumi.

Nalazi imaju duboke implikacije na upravljanje šumama i strategije očuvanja. Kako se stabla premještaju, sastav šuma se mijenja potencijalno utičući na biodiverzitet i zdravlje šuma.

Historijski gledano, drveće je pomjerala svoj raspon kao odgovor na klimatske fluktuacije. Međutim, trenutna stopa promjena je ubrzana, što izaziva zabrinutost za sposobnosti ekosistema da se dovoljno brzo prilagode. Ovo brzo kretanje bi moglo poremetiti uspostavljene ekološke odnose i dovesti do nepredviđenih posljedica.

Kretanje drveća uzbrdo također skreće pažnju na šire utjecaje globalnog zagrijavanja na floru i faunu. Uz predviđanja kontinuiranog rasta temperature, naučnici upozoravaju da će sve više vrsta vjerovatno slijediti isti primjer i početi se kretati ka većim visinama ili geografskim širinama.

Istraživanje naglašava potrebu za adaptivnim praksama upravljanja šumama, koje se mogu prilagoditi promjeni distribucije vrsta drveća. Pored toga, poziva se na pojačane napore na ublažavanje klimatskih promjena, kako bi se usporile ove migracije i očuvala ekološka ravnoteža.

Dok se svijet bori s realnošću klimatskih promjena, migracija drveća služi kao snažan podsjetnik na dalekosežne utjecaje na prirodne ekosisteme. Također, naglašava se hitnost globalne klimatske akcije i inovativnih strategija očuvanja za zaštitu ovih vitalnih komponenti našeg okoliša.