Biti će restaurirana
639

Dječak u muzeju slučajno razbio vazu staru čak 3.500 godina

F. H.
Foto: Hecht Muzej
Foto: Hecht Muzej
Vazu staru 3.500 godina slučajno je razbio dječak tokom putovanja u muzej u Izraelu. Muzej Hecht u Haifi rekao je za BBC da posuđe datira iz bronzanog doba između 2200. i 1500. godine prije Krista - i da je rijedak artefakt jer je bilo tako netaknuto.

Bio je izložen kraj ulaza u muzej bez stakla, jer u muzeju smatraju da je "poseban šarm" u prikazivanju arheoloških nalaza "bez prepreka".

Muzej je rekao da se radilo o nesretnom slučaju, a dječak i njegova obitelj pozvani su natrag na izložbu u organizovani obilazak. Muzej Hecht je rekao da se incident dogodio prije nekoliko dana kada je dječak, star oko četiri ili pet godina, bio u posjeti muzeju.

"Postoje slučajevi u kojima se izloženi predmeti namjerno oštećuju, a takvi se slučajevi tretiraju s velikom ozbiljnošću, uključujući uključivanje policije. U ovom slučaju, međutim, nije bila takva situacija. Vazu je slučajno oštetilo malo dijete koje je posjetilo muzej, a odgovor će biti u skladu s tim", rekao je Lihi Laszlo iz muzeja za BBC.

Za restauraciju vrča imenovan je i stručnjak konzervator, koji će "u kratkom roku" biti vraćen na svoje mjesto.

Muzej je rekao za BBC da se "kad god je to moguće, predmeti izlažu bez barijera ili staklenih stijena". I "unatoč rijetkom incidentu sa vazom", muzej je rekao da namjerava nastaviti ovu tradiciju.

Vaza je najvjerovatnije izvorno namijenjen za nošenje lokalnih zaliha, poput vina i maslinova ulja. Datira iz vremena biblijskog kralja Davida i kralja Salomona i karakterističan je za područje Kanaana na istočnoj obali Sredozemnog mora.

Slični predmeti keramike pronađeni tokom arheoloških iskopavanja obično su slomljeni ili nepotpuni kada se iskopaju, što ovu netaknutu posudu čini "impresivnim otkrićem" kada je otkrivena, dodao je muzej.