Američko istraživanje
29

Gekoni imaju "šesto čulo": Otkriće koje bi moglo pomoći ljudima

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Naučnici su kod gekona otkrili ono što su nazvali šesto čulo, a ovo otkriće bi moglo biti napredak u nastojanju da se pomogne ljudima koji imaju problema sa sluhom i ravnotežom.

Istraživanjem, koje je proveo tim biologa s Univerziteta Maryland (UMD), utvrđeno je da ova životinja ima vrećicu, strukturu unutrašnjeg uha poveznu s održavanjem ravnoteže i pozicioniranjem tijela, kojom otkriva niskofrekventne vibracije.

To omogućava gekonima da normalno čuju i percipiraju svijet oko sebe, a ovu sposobnost bi mogle imati i druge vrste gmizavaca. Koautorica spomenute studije i profesorica biologije na UMD-u Catherine Carr je ukazala da je riječ o sposobnosti gekona da otkriju vibracije koje prolaze kroz zemlju ili vodu.

Iako ovo otkriće nije direktno povezano s načinom na koji ljudi čuju, istraživači vjeruju da postoje određene povezanosti.

"Razmislite o tome kada ste na rock koncertu. Koncert je toliko glasan da možete osjetiti da vam cijela glava i tijelo vibriraju u zvučnom polju. Možete osjetiti muziku, a ne samo čuti je. Taj osjećaj sugerira da se ljudski vestibularni sistem (povezan s čulom ravnoteže) može stimulirati tokom glasnih koncerata, što znači da naše čulo sluha i ravnoteže mogu biti blisko povezani", objasnila je Carr.

Zbog toga postoji nada da će se dodatno istražiti kako sisari čuju, kao i povezanost između ljudskog sluha i poremećaja ravnoteže, piše list Independent.