Nakon višemjesečne šutnje
26

Kina objavila informacije o roveru na Marsu, vijesti nisu dobre

D. B.
Crvenoj planeti te "šuti i miruje" od maja prošle godine. Međutim, nedavno je Zhang Rongqiao, glavni dizajner misije na Marsu, u obraćanju putem kineske državne televizije otkrio status rovera.

Mjesecima se šutilo o tome, no sada je poznato šta se zapravo događa. Velika količina prašine i pijeska nakupila se na solarnim panelima zbog čega je onemogućeno stvaranje energije. To znači da je rover možda i doživio svoj kraj na Marsu te da više neće biti funkcionalan.

"S roverom nismo uspostavili komunikaciju otkako je ušao u hibernaciju. Pratimo ga svaki dan i vjerujemo da se nije probudio jer sunčeva svjetlost još uvijek nije dostigla minimalni nivo potreban za stvaranje energije", kazao je Zhang.

Rover je u hibernaciji duže nego se očekivalo, a čak ni NASA-ina sonda u orbiti nije mogla detektovati nikakvo kretanje rovera od septembra 2022. godine. Rover je 18. maja 2022. godine ušao u stanje hibernacije kako bi izdržao ledene uvjete na Marsu tokom zime gdje temperatura pada do minus 125 stepeni. Ipak, dizajniran je na način da može nastaviti autonomno funkcionisati kada temperatura poraste u decembru i kada prikupi dovoljno sunčeve svjetlosti za stvaranje energije.

Rover se automatski budi kada se steknu dva uvjeta, kada skupi više od 140W energije i kada temperatura bude minus 15 stepeni ili viša.

Pored toga, dizajniran je da otrese prašinu koristeći vibracije, međutim, čak i ta aktivnost zahtijeva solarnu energiju. Smrtonosne prašinske oluje su donijele prašinu i pijesak na solarne panele tako da oni nisu u stanju da stvaraju energiju.

Uprkos svemu, rover je ipak premašio očekivano trajanje misije od tri mjeseca jer je istraživao Crvenu planetu duže od 358 dana i proputovao gotovo 1.921 metar.

Zhurong je bio dio kineske ambiciozne misije Tianwen 1. koja je ujedno i prva interplanetarna misija za Kinu. Rover je u maju 2021. godine sletio na Mars.

Riječ je o vozilu teškom 240 kg, koje je opremljeno sa šest naučnih instrumenata i topografskom HD kamerom. Cilj misije je bio istražiti površinu planete, njeno tlo i atmosferu. Zhurong je također tražio znakove života, ispodpovršinsku vodu i led na Marsu.

Trenutno površinu Crvene planete istražuju NASA-ini roveri Perseverance i Curiosity.

Možda vas zanima