Rezultati istraživanja
12

Klizište na Greenlandu prošle godine uzrokovalo je potrese širom svijeta u trajanju od devet dana

S. Š.
Sistem fjordova prije, lijevo, i poslije klizišta i cunamija (Foto: Planet Labs)
Sistem fjordova prije, lijevo, i poslije klizišta i cunamija (Foto: Planet Labs)
Klizište i mega-cunami, kako ga naučnici nazivaju, na Greenlandu u septembru 2023. godine, izazvani klimatskom krizom, uzrokovali su da cijela Zemlja vibrira devet dana - rezultati su naučnog istraživanja.

Senzori zemljotresa širom svijeta detektovali su seizmički događaj, ali je bio toliko učestao da naučnici u početku nisu znali šta ga je uzrokovalo.

Nakon što su sada riješili misteriju, naučnici su saopćili da je takav događaj pokazao kako globalno zagrijavanje već ima utjecaje globalnih razmjera i da su moguća velika klizišta na mjestima za koja se ranije vjerovalo da su stabilna.

Urušavanje 1.200 metara visokog planinskog vrha u udaljeni fjord Dickson dogodilo se 16. septembra 2023. godine nakon što glečer koji se topio ispod više nije bio u stanju da drži stijenu. Pokrenuo je početni talas visok 200 metara, a naknadno pljuskanje vode napred-nazad u krivudavom fjordu slalo je seizmičke talase kroz planetu više od sedmicu dana.

Klizište i mega-cunami prvi su zabilježeni na istoku Greenlanda. Arktičke regije su pogođene najbržim globalnim zagrijavanjem, a slični, iako seizmički manji događaji, zabilježeni su na zapadu Greenlanda, Aljaske, Kanade, Norveške i Čilea.

Kristian Svennevig iz Geološkog zavoda Danske i Greenlanda, a inače glavni autor izvještaja, rekao je kako, kada su počeli raditi ovo istraživanje, nisu ni mogli zamisliti kakve će rezultate donijeti.

"Kada smo krenuli u ovu naučnu avanturu, svi su bili zbunjeni i niko nije imao ni najmanju predstavu šta je uzrokovalo ovakve seizmičke događaje. Bio je daleko duži i jednostavniji od signala potresa, koji obično traju minutama ili satima, a označen je kao USO - neidentificirani seizmički objekt", pojašnjava on.

Dodao je kako je ovo nadasve nesvakidašnji događaj jer je upravo potaknuo džinovsko klizište i mega-cunami.

Osim toga, ovim naučnim radom ustanovljeno je kako će ovakvi događaji postati češći kako globalne temperature budu nastavile da rastu, a klimatske promjene ostavljale sve više utjecaja, piše Guardian.