Uočila ga policija
164

Misteriozni monolit se pojavio u pustinji u Nevadi

D. B.
Misteriozni monolit pojavio se tokom proteklog vikenda u pustinji u Nevadi te je izazvao špekulacije o tome šta predstavlja i ko stoji iza njega.

Strukturu je uočila policija Las Vegasa tokom misije potrage i spašavanja.

"Vidjeli smo mnogo čudnih stvari, no pogledajte ovo!", objavljeno je na policijskim profilima na društvenim mrežama.

Monolit je sličan onim koji su se pojavili širom svijeta 2020. godine. Visoka, pravougaona i reflektirajuća struktura uočena je u blizini Gass Peaka, područja za planinarenje u pustinji sjeverno od Las Vegasa. Na fotografijama, koje je objavila policija na društvenim mrežama, vidi se da se nalazi na neravnom terenu.

Sličan monolit je prikazan u filmu "2001: A Space Odyssey" iz 1968. godine, koji je režirao Stanley Kubrick. Impozantni crni monoliti, koje je kreirala vanzemaljska vrsta, pojavljuju se u klasičnom filmu baziranom na djelu romanopisca Arthura C. Clarkea. Monoliti slični onom u Nevadi pojavili su se širom svijeta prije otprilike četiri godine, uključujući pustinju u Utahu. On je zbunio lokalne vlasti nakon što ga je uočio pilot helikoptera u novembru 2020. godine. Još jedan je pronađen u Rumuniji otprilike u isto vrijeme, kao i jedan u Kaliforniji te na ostrvu Wight u La Mancheu.

Kružile su spekulacije o tome ko ih je mogao ostaviti na pomenutim lokacijama, mnogi su se pitali da li su dio umjetničke instalacije, no niko se nije oglasio. Još jedan monolit se nedavno pojavio na vrhu brda u Velsu, a to se dogodilo u martu. Skulptura je izgledala savršeno ravno, no nije bilo naznaka o tome ko ju je mogao postaviti.