Nauka
23

Moderni čovjek je nadživio neandertalce zbog otpornosti na toksična isparavanja u kuhinji

Klix.ba
Neandertalci nisu imali evolucijsku prednost jer, za razliku od nas, nisu bili otporni na toksične utjecaje štetnih hemikalija koje dolaze iz isparavanja prilikom pripremanja i termičke obrade mesa i ostale hrane.

Rezultati su ovo nove studije koja je pokazala kako je moderni čovjek u prednosti zbog genetske mutacije te da je to razlog zbog kojeg smo preživjeli evolucijski "rat" pa je Homo sapiens opstao, dok su neandertalci izumrli prije 40.000 godina.

Podaci ove studije, navodi Independent, na isti način mogu objasniti zašto je Homo sapiens počeo uživati u pušenju duhana, budući da ista ta mutacija pomaže ljudima da uživaju u udisanju toksičnog dima.

Neandertalci su udisanjem dima i jedenjem ugljenisanog mesa bili izloženi mnoštvu štetnih hemikalija koje imaju kancerogena svojstva i u velikim količinama dovode do smrti.

"Evolucijska pretpostavka je da su oni na taj način bili izloženi respiratornim problemima, sniženim reproduktivnim kapacitetom kod žena, kao i manjom otpornosti na viruse, budući da njihov metabolizam nije bio u stanju da metaboliše ove hemikalije", pojašnjava voditelj studije profesor Gary Perdew sa Pennsylvania State University.

Istraživači su još ranije pronašli dokaze kako su neandertalci, baš kao i moderni čovjek, koristili vatru u pripremi hrane.

Koautor studije dr. George Perry sa Pennsylvania State University također pojašnjava:

"Naši preci su koristili vatru prije najmanje milion godina. Kuhanje s vatrom im je omogućilo da jedu više različitih vrsta hrane i korijenja koje bi inače bilo teško žvakati. Kuhanje je omogućilo lakšu probavljivost hrane".

Ista mutacija gena je, smatraju stručnjaci, najvjerovatnije navela ljude da puše.

"Naša tolerancija nam je omogućila da usvojimo neke loše navike", kaže profesor Perdew.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Molecular Biology and Evolution.