Naučno istraživanje
63

"Mračni kisik": Nova otkrića u morskim dubinama otvaranju pitanja o životu na Zemlji

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Međunarodni tim stručnjaka je otkrio da kisik proizvode i metalni čvorići u obliku krompira, a koji se nalaze duboko ispod površine Tihog okeana.

Rezultati istraživanja su jučer objavljeni u američkom naučnom časopisu Nature Geoscience, a u suprotnosti su s naučnim konsenzusom o tome kako kisik nastaje.

Zapravo, ovi rezultati istraživanja bi mogli biti razlog za preispitivanje porijekla složenog života na planeti Zemlji. Osim implikacija na nauku o okeanu, rezultati istraživanja su razlog za zabrinutost za rizike dubokomorskog rudarenja.

Naime, grupa naučnika, predvođena profesorom Škotske asocijacije za nauku o moru Velike Britanije Andrewom Sweetmanom, otkrila je da se kisik proizvodi na dubini od četiri kilometra ispod okeanske površine.

Ranije se smatralo da živi organizmi, kao što su biljke i alge, mogu koristiti energiju za proizvodnju kisika, samo kroz fotosintezu, za koju je potrebna Sunčeva svjetlost.

"Da bi aerobni život započeo na Zemlji, morao je postojati kisik i naše razumijevanje je bilo da je opskrba Zemlje kisikom počela fotosintetičkim organizmima. No, sada znamo da se kisik proizvodi u dubokom moru, gdje nema svjetlosti. Zbog toga smatram da se trebamo vratiti na pitanje poput: Gdje je mogao da počne aerobni život", konstatirao je Sweetman.

"Mračni kisik" je otkriven dok su istraživači izvršavali terenske aktivnosti na brodu, ploveći Tihim okeanom. Tom prilikom su uzeli uzorke s morskog dna na području Clarion-Clippertona, između Havaja i Meksika, kako bi procijenili moguće utjecaje dubokomorskog rudarenja.

Istraživači su analizirali više nodula (mineralnih tijela) i utvrdili su da mnogi nose veoma visok električni naboj, za koji su ukazali da može dovesti do cijepanja morske vode na vodik i kisik, kroz proces koji se naziva elektroliza morske vode.

"Ovim otkrićem smo otvorili mnoga pitanja bez odgovora i mislim da imamo mnogo toga da razmišljamo o tome kako rudarimo ove nodule, koji zapravo predstavljaju baterije u kamenu", naglasio je Sweetman.

Naveo je da će biti neophodna dalja istraživanja nastanka "tamnog kisika".

Dubokomorsko rudarenje

Spomenuto istraživanje je djelomično finansirala kanadska kompanija za dubokomorsko rudarenje The Metals Co., kojoj je cilj da do kraja sljedeće godine započne rudarenje na području Clarion-Clippertona. Iz kompanije The Metals Co. su u odgovoru na upit CNBC-a kritikovali rezultate istraživanja i najavili da će negirati te rezultate.

Kontroverzno dubokomorsko rudarenje podrazumijeva korištenje teške mehanizacije za eksploataciju vrijednih minerala i metala, kao što su kobalt, nikl, bakar i mangan. Svi oni se mogu pronaći u polimetalima na okeanskom dnu. Njihova upotreba je široka - od baterija za električna vozila do vjetroturbina i solarnih panela.

Ekolozi tvrde da dubokomorsko rudarenje ne može biti održivo te da ono neizbježno vodi ka uništenju ekosistema i izumiranju vrsta.