Naučnici su analizirali miris egipatskih mumija i otkrili da još uvijek mirišu jako lijepo
![Egipatski sarkofazi (Foto: EPA-EFE)](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_250214191.jpg?v=1)
Istraživači koji su pregledali devet mumija otkrili su da iako postoji određena razlika u intenzitetu njihovih mirisa, svi se mogu opisati kao "drvenasti", "začinjeni" i "slatki".
Kažu da će ponovno stvaranje sastava mirisa hemijskim putem omogućiti drugima da iskuse dašak mumije i pomoći da se utvrdi kada tijela unutra možda počinju trunuti.
"Želimo podijeliti iskustvo koje smo imali njušeći mumificirana tijela, tako da rekonstruiramo miris koji će biti predstavljen u Egipatskom muzeju u Kairu", rekla je Cecilia Bembibre, jedna od istraživačica, za BBC Radio 4 program Today.
Tokom procesa mumificiranja, stari Egipćani bi okružili tijelo ugodnim mirisima kao važnim dijelom pripreme duha za ulazak u zagrobni život. Kao rezultat toga, faraoni i pripadnici plemstva bili su ukrašavani uljima, voskovima i balzamima tokom procesa mumificiranja.
"U filmovima i knjigama, strašne stvari se događaju onima koji namirišu mumificirana tijela. Bili smo iznenađeni njihovom ugodnošću", rekao je dr. Bembibre.
Autori akademske studije, objavljene u časopisu Američkog hemijskog društva u četvrtak, morali su izvući miris iz unutrašnjosti sarkofaga bez uplitanja u mumiju unutra.
Istraživači s UCL-a i Univerziteta u Ljubljani u Sloveniji to su učinili umetanjem sićušne cijevi kako bi mogli mjeriti miris bez uzimanja fizičkih uzoraka.
Bembibre objasnio je da naučnici baštine uvijek pokušavaju pronaći "nedestruktivne" načine za otkrivanje novih informacija.
Posjetitelji koji osjete mirise muzeja moći će doživjeti stari Egipat i proces mumificiranja iz potpuno drugačije perspektive.
Ally Louks, mentorica engleske književnosti na Univerzitetu Cambridge koja je napisala svoju doktorsku tezu o politici mirisa, opisala je ovo kao "stvarno inovativan" način komuniciranja historije,
"Uhvatiti nos proizvodi jaku emocionalnu i fizičku reakciju. Znamo da su mirisi bili ključni za društvene, vjerske i lične prakse", rekla je za BBC.
Matija Strlič, još jedan član istraživačkog tima, rekao je za Associated Press da mirisi mogu čak sugerirati iz koje je društvene klase pripadala mumija.
"Vjerujemo da je ovaj pristup potencijalno od velikog interesa za druge vrste muzejskih zbirki", rekao je.
Osim što posjetiteljima muzeja pruža novi osjetilni uvid u mumije, ovo otkriće predstavlja i potencijalno otkriće za konzervatore mumija.
Istraživači su koristili tehniku nazvanu plinska kromatografija kako bi razdvojili različite mirise unutar sarkofaga koji su se kombinirali da bi stvorili njegov miris.
Pronašli su mirise povezane s razgradnjom životinjskih masti korištenih u procesu balzamiranja, što bi moglo značiti da se tijelo počinje raspadati.
Zbog ovih otkrića bit će moguće "praktički intervenirati" u očuvanju mumija, utvrđujući kako najbolje pohraniti i zamotati tijela, stoji u istraživačkom radu.
"Ovo je korisno za konzervatore koji brinu o ovoj kolekciji jer možemo osigurati da dopre do budućih generacija", rekao je dr. Bembibre.