Rijedak fenomen
189

Nebo iznad Sarajeva večeras je ukrasila kometa koja je posljednji put viđena prije 80.000 godina

V. K.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Na nebu iznad Sarajeva građani su mogli svjedočiti jednom od fenomena koji se ne viđa tako često.

Naime, na noćnom nebu se večeras mogao primijetiti komet službenog naziva C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, ono što je interesantno za nju jeste i to da je nedavno otkrivena.

Kometa je 27. septembra uspješno stigla do perihela, odnosno svoje najbliže tačke Suncu na orbitalnoj putanji oko matične zvijezde te je bila vidljiva za one na južnoj hemisferi u septembru i početkom oktobra.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Nakon toga, kometa je vidljivija onima na sjevernoj hemisferi i tako će ostati sve do početka novembra.

"Iako su naučnici pretpostavljali da će se kometa u svom najbližem prolasku pored Sunca 27. septembra raspasti, ona je ovaj prolaz preživjela manje-više netaknuta te je nastavila svoj put", naveli su iz NASA-e.

Kako je saopćeno iz NASA-e, ovaj period ujedno znači i to da je prvi put dokumentovan njen prelet Zemlje.

"Sa svojom orbitom od 80.000 godina, kometa je posljednji put viđena sa Zemlje još u doba neandertalaca", objasnili su iz NASA-e.

Kometu su prvi put 9. januara 2023. godine otkrili astronomi iz opservatorije Tsuschinshan iz kineskog grada Nanjinga. U međuvremenu, njeno kretanje potvrdio je i sistem ATLAS na Havajima, nakon čega su joj naučnici počeli posvećivati veću pažnju.

Kada je riječ o njenoj budućnosti, iz NASA-e su naveli kako se ona najvjerovatnije neće približiti planetarnim divovima Sunčevog sistema te da bi na kraju mogla biti i izbačena iz sistema zbog gravitacionih utjecaja i slabe veze sa Suncem.

"Davno sam naučio da se ne kockamo s kometama. Morat ćemo da sačekamo i vidimo", rekao je NASA-in astronom Bill Cooke.