Rješenje "zelene" gradnje
74

Neboderi Urban Sequoia bi mogli apsorbovati ugljik iz atmosfere

D. B.
Tokom ovogodišnje UN-ove konferencije za klimatske promjene COP26, predložen je koncept Urban Sequoia Project koji bi mogao pomoći u borbi protiv zagađenja, a koji je prijedlog kompanije Skidmore, Owings & Merrill (SOM).

Riječ je o konceptualnoj mreži zgrada koje apsorbuju ugljik iz atmosfere. Napori za smanjenje karbonskog utjecaja građevinskih procesa su privukli pažnju iz očiglednih razloga, jer je građevinski sektor odgovoran za 40 posto globalne karbonske emisije. Uglavnom su pokušaji rezultirali smanjenjem emisija karbona tokom faza pokretanja, projektovanja i izgradnje.

Međutim, ako bude uspješan, Urban Sequoia Project može umanjivati pomenuti procent i nakon izgradnje. Tajna je u dizajnu koji je rezultat integracije prethodnih rješenja u "zelenoj" gradnji, uključujući minimiziranje upotrebe materijala, tehnologiju za "hvatanje" ugljika, korištenje biomaterijala i optimizaciju dizajna.

Do smanjenja ugljika dolazi iz dva razloga. Materijal koji se koristi u izgradnji zgrada podrazumijeva bio-ciglu, konopljin beton, drvo i biobeton, koji troše mnogo manje ugljika od konvencionalnih materijala poput čelika i bezona. Ali, rezultat nisu samo karbonski neutralne konstrukcije, jer ono što ove zgrade čine još ekološki prihvatljivijim jeste apsorpcija ugljika nakon završetka gradnje. To znači da ovakve zgrade nisu dio problema, nego da mogu biti rješenje.

Ovaj projekt ide mnogo dalje od cilja karbonske neutralnosti, jer uklanjaju ugljik iz atmosfere svojim alternativnim pristupom dizajnu. Prvi korak je već napravljen zahvaljujući prototipu, odnosno neboderi, a cilj je ispitati efikasnost rješenja. Karbonska emisija se smanjuje korištenjem prirodnih materijala, a prototip apsorbuje 1.000 tona ugljika godišnje, što je jednako efikasnosti 48.500 stabala. Prema tome, uklanja se trostruko više ugljika nego je potrebno za izgradnju.

Krajnji cilj kompanije nije izgradnja jedne zgrade ili više kompleksa, nego razvoj koncepta na širem nivou. To podrazumijeva izgradnju različitih objekata poput škola, porodičnih domova, bolnica, nebodera i drugo. Na ovaj način bi se građevine ponašale poput šuma.