Ceremonija u Stockholmu
8

Nobelova nagrada za ekonomiju ove godine otišla u ruke naučnicima za istraživanje globalne nejednakosti

S. Š.
Proglašenje dobitnika Nobelove narade za ekonomiju (Foto: EPA-EFE)
Proglašenje dobitnika Nobelove narade za ekonomiju (Foto: EPA-EFE)
Daron Acemoglu, Simon Johnson i James A. Robinson dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju "za studije o ulogama društvenih institucija u razlikama u prosperitetu bivših kolonija".

Sveriges Riksbank nagrada za ekonomske nauke u znak sjećanja na Alfreda Nobela ove godine je dodijeljena Daronu Acemogluu, Simonu Johnsonu i Jamesu A. Robinsonu.

Trojica ekonomista sa sjedištem u SAD-u "pokazala su važnost društvenih institucija za prosperitet jedne zemlje", rekao je Nobelov komitet Kraljevske švedske akademije nauka.

"Društva sa lošom vladavinom prava i institucije koje iskorištavaju stanovništvo ne stvaraju rast ili promjene na bolje. Istraživanje laureata pomaže nam da shvatimo zašto."

Ekonomisti su proučavali institucije koje su stvorile evropske kolonijalne sile.

U oblastima u kojima su sistemi bili inkluzivni, oni tvrde da je to dovelo do prosperiteta. S druge strane, oni sugerišu da su institucije koje su izvlačile resurse za dobrobit kolonizatora donijele nizak ekonomski rast.

Acemoglu i Johnson rade na Massachusetts Institute of Technology, a Robinson svoje istraživanje provodi na Univerzitetu u Čikagu.

Acemoglu i Johnson nedavno su sarađivali na knjizi "Moć i napredak", koja govori o tome kako se digitalne tehnologije mogu koristiti za stvaranje radnih mjesta i bogatstva - ako se njima pravilno upravlja.

Proglašenje nagrade obavljeno je u Stockholmu i zatvara ovogodišnju sezonu dodjele nagrada. Trojica ekonomista će podijeliti novčanu nagradu od 11 miliona kruna, u vrijednosti od oko 934.000 eura.

Prošle sedmice su ponuđene Nobelove nagrade za 2024. za medicinu, fiziku, hemiju, književnost i mir.

Raniji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju su Claudia Goldin, Ben Bernanke, Douglas Diamond i Philip Dybvig.

Za razliku od ostalih pet nagrada, nagradu za ekonomiju nije odredio Alfred Nobel u svom testamentu iz 1895. godine. Umjesto toga, nagradu je ustanovila centralna banka Švedske 1968. godine, u znak sjećanja na švedskog pronalazača.

Prvi dobitnici bili su Ragnar Frisch i Jan Tinbergen 1969. godine.