Prije 2.000 godina
27

Novo istraživanje pokazuje da je Pompeje sa erupcijom istovremeno pogodio i zemljotres

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Žrtve koje su nestale u Pompejima nakon razorne erupcije Vezuva 79. godine možda su ubijene u zemljotresu koji se dogodio istovremeno kada i erupucija, pokazalo je istraživanje.

Naučnici su deceneijama raspravljali o tome je li se seizmička aktivnost dogodila tokom erupcije Vezuva u južnoj Italiji prije gotovo 2.000 godina, a ne neposredno prije nje, kako je izvijestio Plinije Mlađi u svojim pismima.

Članak objavljen u četvrtak u akademskom časopisu Frontiers in Earth Science bacio je novi pogled na sada svjetski poznato arheološko nalazište, tvrdeći da su jedan ili više istodobnih potresa bili "uzrok urušavanja zgrada i smrti stanovnika".

"Naši zaključci upućuju na to da se učinci urušavanja zgrada izazvanih sin-eruptivnom seizmičnošću (seizmička aktivnost u vrijeme erupcije) trebaju smatrati dodatnim uzrokom smrti u drevnim Pompejima", navodi se.

Arheolozi procjenjuju da je 15 do 20 posto stanovništva Pompeja umrlo u erupciji, uglavnom od toplinskog udara kada je divovski oblak plinova i pepela prekrio grad.

Vulkanski pepeo potom je zatrpao rimski grad, savršeno sačuvavši domove, javne zgrade, predmete pa čak i ljude sve do svog otkrića u kasnom 16. stoljeću.

U maju 2023. arheolozi su otkrili kosture dvojice muškaraca za koje se činilo da nisu ubijeni vrućinom i oblacima vatrenog plina i pepela, već od traume uslijed srušenih zidova - pružajući dragocjene nove podatke.

Jedna od žrtava otkrivena je s podignutom lijevom rukom, kao da štiti glavu.

“Vrijedi napomenuti da su takve traume analogne onima pojedinaca uključenih u moderne zemljotrese”, napisali su autori, koji su utvrdili da srušeni zidovi nisu bili posljedica padanja kamenja i krhotina, već seizmičke aktivnosti.

"U širem pogledu koji uzima u obzir cijeli grad, smatramo, kao radnu hipotezu, da žrtve uzrokovane seizmički potaknutim rušenjima zgrada možda nisu ograničene na dvije osobe", napisali su autori.

Sjecište fenomena vulkanskih i seizmičkih aktivnosti zahtijeva multidisciplinarni pristup, tvrdi studija, uz saradnju arheologa i geologa, piše The Guardian.