Staro 1.600 godina
26

Ostaci rimske aristokratkinje iskopane iz neobičnog groblja kod Leedsa u Velikoj Britaniji

F. H.
Foto: Leeds.gov.uk
Foto: Leeds.gov.uk
Kostur rimskog aristokrata iskopan je u "zaista izvanrednom" skrivenom groblju starom 1600 godina. Kosti koje su pripadale ženi visokog statusa otkrivene su u drevnom olovnom kovčegu tokom iskopavanja u gradu Garforthu, blizu Leedsa.

Arheolozi kažu da bi otkriće koje se dešava "jednom u životu" moglo pomoći u otkrivanju tajni razdoblja koje se proteže od pada Rimskog carstva 400. godine nove eere u Velikoj Britaniji do početka anglosaksonske ere.

David Hunter, glavni arheolog u West Yorkshire Joint Services, rekao je: "Ovo ima potencijal biti otkriće od ogromnog značaja za ono što razumijemo o razvoju antičke Britanije i Yorkshirea."

Neobično za drevno groblje, ostaci pronađeni u Garforthu pripadali su ljudima iz kasnog rimskog i ranog saksonskog doba. Kostur kasnorimske aristokratkinje pronađen je uz ostatke 60 muškaraca, žena i djece iz ta dva razdoblja.

Arheolozi su na groblju, čije se tačno mjesto čuva u tajnosti, otkrili običaje pokapanja obiju kultura.

"Prisutnost dviju zajednica koje koriste isto groblje vrlo je neuobičajena i hoće li se njihovo korištenje ovog groblja preklapati ili ne će odrediti koliko je značajan nalaz.

“Kada se vide zajedno, ukopi ukazuju na složenost i nesigurnost života tokom dinamičnog razdoblja u povijesti Yorkshirea. Sam olovni kovčeg je izuzetno rijedak, tako da je ovo bilo doista izvanredno iskopavanje," kazao je Hunter.

Stručnjaci će nastojati utvrditi tačne vremenske okvire za ukope pomoću karbonskog datiranja ostataka. Provest će se hemijski testovi kako bi se pokušalo utvrditi kako su živjeli i što su jeli, kao i detalji o njihovom porijeklu.

Gradsko vijeće Leedsa saopćilo je da je otkriće napravljeno prošlog proljeća, ali da se može otkriti tek sada zbog potrebe da se lokacija očuva sigurnom dok se provode testovi.

Iako tačna lokacija ostaje tajna, iskapanje je djelomično potaknuto otkrićem kasnorimskih kamenih zgrada u blizini i malog broja građevina u anglosaksonskom stilu.

Kylie Buxton, nadzornica iskopavanja na licu mjesta, rekla je da je san svakog arheologa raditi na takvom projektu, dodajući: “Uvijek postoji šansa da se pronađu grobovi, ali otkriti groblje od takvog značaja, iz vremena tranzicije, bilo je prilično nevjerovatno.

"Za mene je bila posebna čast iskopati visoko statusni ukop s olovnim lijesom, ali to je bio veliki timski rad svih uključenih."

Rana analiza pokazuje da su neki od onih na groblju imali ranokršćanska uvjerenja, a Sase je pratila osobna imovina poput noževa i keramike.

Vijeće je saopćilo kako se nada da će lijes biti izložen na nadolazećoj izložbi u Gradskom muzeju Leedsa koja će istraživati običaje smrti i pokopa iz cijelog svijeta, piše The Guardian.