Moderno i izdržljivo
29

Prada predstavila svoje svemirsko odijelo na NASA-inu misiju Artemis III

D. B.
U oktobru prošle godine su se kompanije Axiom Space i Prada udružile u namjeri da dizajniraju i proizvedu novo svemirsko odijelo za misiju Artemis III američke svemirske agencije NASA-e u kojoj će posada prvi put zakoračiti na Mjesec još od 1972. godine i misije Apollo 17, a sada je to odijelo i predstavljeno.

Riječ je o svemirskom odijelu nazvanom Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), koje je predstavljeno tokom Međunarodnog astronautičkog kongresa u Milanu. Ovo odijelo je bijele boje s crvenim i sivim detaljima te izgleda modernije u odnosu na tipično odijelo.

Dizajn novog odijela unapređuje fleksibilnost, osigurava svemirsku šetnju u trajanju do osam sati te može zaštititi astronauta prilikom dvosatnog boravka u uslovima najnižih temperatura na južnom polu Mjeseca.

"Pradin tim je sarađivao s Axiomovim inženjerima na preporukama prilagođenog materijala i funkcijama koje bi zaštitile astronaute od unikatnih izazova lunarnog okruženja te vizuelno inspirisale buduća istraživanja mjeseca", saopćile su kompanije.

Odijelo je gotovo završeno, već su obavljena testiranja i simulacije u postrojenjima kompanija Axiom Space i SpaceX, kao i u NASA-i. Posljednja provjera je planirana za 2025. godine nakon što se obave preostale procjene. NASA je prvobitno planirala lansirati misiju Artemis III tokom 2025. godine, no to je odgođeno za septembar 2026. godine. Svemirska agencija je dodijelila misiju Axiomu još 2022. godine.