"To je rudnik zlata"
73

Prvi put u historiji, na Zemlju stigli uzorci s "tamne" strane Mjeseca

I. Sa.
Kineska lunarna sonda Chang'e-6 vratila se na Zemlju čime je dovršila historijsku misiju prikupljanja prvih uzoraka s dalje strane Mjeseca.

Državna televizija CCTV navela je kako je sonda uspješno sletila u kinesku sjevernu regiju Unutarnje Mongolije oko 14 sati po lokalnom vremenu.

Kina je ovime postala prva zemlja koja je pokupila uzorke sa strane Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje.

"Izjavljujem da je misija za istraživanje Mjeseca Chang'e 6 postigla potpuni uspjeh", rekao je Zhang Kejian, direktor Kineske nacionalne svemirske administracije na televizijskoj konferenciji za novinare nakon slijetanja.

Kineski naučnici predviđaju da će vraćeni uzorci uključivati ​​2,5 miliona godina staru vulkansku stijenu i drugi materijal za koji se naučnici nadaju da će odgovoriti na pitanja o geografskim razlikama na dvije strane Mjeseca.

Bliža strana je ono što se vidi sa Zemlje, a dalja strana je okrenuta ka svemiru.

Dok su prošle američke i sovjetske misije prikupljale uzorke s bliže strane Mjeseca, kineska misija je bila prva koja je prikupila uzorke sa daleke strane.

Mjesečev program dio je rastućeg rivalstva sa SAD-a, Japanom i Indijom. Kina je postavila svoju svemirsku stanicu u orbitu i redovno šalje posade.

Kineski lider Xi Jinping uputio je poruku čestitke timu Chang'e, rekavši da je to "značajno dostignuće u naporima zemlje da postane svemirska i tehnološka sila".

"To je rudnik zlata. Škrinja s blagom", rekao je naučnik James Head sa Sveučilišta Brown, koji je zajedno s kineskim naučnicima analizirao uzorke iz misije Chang'e-5.

Sonda je napustila Zemlju 3. maja, a njeno putovanje trajalo je 53 dana.

Očekuje se da će uzorci dati odgovor na jedno od najosnovnijih naučnih pitanja u istraživanju lunarne nauke: koja je geološka aktivnost odgovorna za razlike između dvije strane.