Sačuvano samo 100
33

Rijedak novčić "Martovske ide" koji je kovao Brut nakon ubistva Julija Cezara ide na aukciju

F. H.
Foto: Stack's Bowers Galleries
Foto: Stack's Bowers Galleries
Samo dvije godine nakon ubistva Julija Cezara u starom Rimu, jedan od njegovih ubica iskovao je novčić koji je slavio smrt "diktatora", sa prikazom bodeža sa jedne strane. Danas je preživjelo samo oko 100 ovih novčića, a rijedak srebrni primjerak ide na aukciju ovog mjeseca.

Novčić, poznat kao denar "EID MAR" koji obilježava martovske Ide, iskovan je 42. pr. Kr. po naredbi Marka Junija Bruta, čovjeka koji je ubio Julija Cezara.

Cezar je postao iznimno moćan političar u Rimskoj republici godine prije Krista, kada je, kao lider vojske, izvojevao rimske pobjede u Galskim ratovima, proširivši teritorij Rima na današnju Francusku. Nakon njegovog uspjeha, rimski senat je zamolio Cezara da odstupi od vojne komande Ali Cezar je odbio i prešao rijeku Rubikon sa svojom vojskom, što je izazvalo građanski rat koji je na kraju dobio i doveo se u neusporedivu poziciju moći 44. godine prije Krista, kada se proglasio "doživotnim diktatorom ".

Te su godine mnogi političari bili zabrinuti da je Cezar, želio postati kralj. Među grupm rimskih senatora nastala je zavjera da ubiju Cezara, što su i uspjeli ubovši ga više puta nožem 15. marta, ili za Martovske ide.

Ali Cezarova smrt nije donijela političke rezultate koje su očekivali njegove ubice, budući da mnogi ljudi nisu pozdravili tu vijest. Brut i Kasije, suzavjerenici u zavjeri za ubistvo, pobjegli su iz Italije i preuzeli kontrolu nad istočnim provincijama od Grčke do Sirije

Uslijedio je građanski rat između od 43. pr. do 42. pr. Kr., što je kulminiralo osvetom Antonija i Oktavijana za Cezarovu smrt u bitci kod Filipe u Grčkoj, porazom Bruta i Kasija, koji su si radije oduzeli život nego se predali.

Srebrni denar EID MAR, rimski novčić vrijedan otprilike kao dnevna plata kovao je Brut tokom bitke kod Filipe kao sredstvo plaćanja svojih vojnika. Na aversu, odnosno strani "glave", nalazi se Brutovo poprsje i natpis "BRUT IMP", što znači zapovjednik Brutus, uz ime čovjeka koji je kovao novčiće. Naličje ili "pismo" novčića nosi kraticu "EID MAR", što znači Martovske ide, zajedno s dva bodeža i oslobođeničkom kapom, simbolizirajući kako je Brut oslobodio Rim od Cezara.

"Prije Julija Cezara 44. godine prije Krista, nijedan živući Rimljanin nikada nije stavio vlastiti portret na rimski novčić. Tradicionalno je glave (novčića) bile rezervirane za bogove i kraljeve", rekla je. To je, zajedno s Cezarovim proglašenjem trajnog diktatora, izravno dovelo do njegova ubistva.", rekla je za Live Science Liv Yarrow, profesorica historije na koledžu Brooklyn u New Yorku koja je stručnjakinja za novčiće Rimske Republike

Dodala je da je Burt licemjerno tvrdio da je oslobodio Rimljane od Cezara kao kralja, ali je promicao sebe i svoju vlastitu sliku s druge strane medalje koristeći istu vrstu promocije kao Cezar.

Bilo je više od 25 različitih reversnih matrica koje su korištene za izradu srebrnog EID MAR novčića. Svaki par matrica mogao je iskovati otprilike 10 000 do 20 000 novčića, tako da su vjerovatno napravljene stotine tisuća. Većina kovanica ove vrste pronađena je u Grčkoj, ali također su se pojavili u Rumuniji, Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji, a čini se da su bili u opticaju najmanje do 4. godine prije Krista.

Očekuje se da će srebrni denar EID MAR koji je nedavno bio na aukciji postići cijenu do 300.000 dolara, prema Stack's Bowers Galleries, koja ga nudi na prodaju. Da je riječ o malo atraktivnijem primjerku, primijetila je aukcijska kuća, mogao bi koštati više nego dvostruko više.

Još je rjeđi zlatnik EID MAR; poznata su samo tri primjera u svijetu. Jedan od tih novčića prodan je u oktobru 2020. za 4,2 miliona dolara, što je najviše plaćeno za stari novčić. Međutim, novčić je vraćen u Grčku u martu 2023., nakon što su istražitelji otkrili da je ukraden, zbog čega je prodaja bila lažna.

Srebrni EID MAR denar Stack's Bowers Galleries trebao bi se naći na aukciji 15. augusta, piše Livescience.