Sakriveni od gusara
16

Rimski novčići stari 2.000 godina pronađeni blizu Sicilije

D. B.
Arheolozi su pronašli određenu količinu srebrnih novčića koji su bili sakriveni u rupi na otoku nedaleko od Sicilije. Riječ je o novčićima koji su vjerovatno sakriveni tokom napada gusara prije više od 2.000 godina.

Novčići su izrađeni u periodu između 94. i 74. godine prije nove ere, a u to vrijeme je regijom vladao Rim, koji je tada bio republika. Arheolozi su pronašli 27 novčića dok su vršili iskopavanja Akropole Santa Terera i San Marco na otoku Pantellaria nešto više od 100 kilometara jugozapadno od Sicilije, u Sicilijanskom moreuzu između Sicilije i Tunisa.

Do otkrića je došao arheolog Schafer s Univerziteta Tibingenu. Neki novčići su se pojavili na tlu nakon obilne kiše, dok su ostali pronađeni tokom iskopavanja ispod jedne gromade. Svi su već očišćeni i pohranjeni.

Eksperti navode da ovo otkriće nudi uvid u dragocjene informacije za rekonstrukciju događaja i komercijalnih kontakata. Osim toga, oni oslikavaju političke odnose koji su obilježili Mediteran u doba republike.

"Vršimo iskopavanja u San Marcu već 25 godina. Ovo je divno i netaknuto mjesto, nije dirano stoljećima", izjavio je Schafer.

On je kazao da je ovo malo blago sakriveno tokom jednog od čestih gusarskih napada u navedenim periodima. Tih godina je trajao pohod Gneja Pompeja Velikog, koji je uništio velike gusarske flote u ime rimskog Senata.

Napadi na sela duž obale su bili česti.

Neki od novčića datiraju i etrurske civilizacije, a neki od najstarijih su inspirisani grčkim dizajnom te sadrže slike bogova, životinja i mitskih stvorenja. S druge strane, novčići iz Republike i Carstva pružaju bogat uvid u političku moć, vojne pobjede i carsku propagandu. Na njima su često bile kultne figure poput Julija Cezara i Augusta. Pored toga, novčići su se koristili i kao sredstva prenošenja poruka javnosti. Pravili su se od zlata, srebra i bronze. Stari italijanski novčići nisu bili samo sredstvo razmjene, nego i simboli autoriteta, umjetnosti i historije.

Danas ove novčiće cijene i historičari i kolekcionari zbog njihovog zamršenog dizajna, umijeća izrade i priča koje pričaju o bogatoj i složenoj prošlosti Italije.