Raspao se u dijelove
64

Ruski satelit eksplodirao u orbiti, astronauti na ISS-u morali potražiti zaklon

D. B.
Nefunkcionalni ruski satelit je eksplodirao u niskoj orbiti Zemlje, nakon čega je nastao "oblak" krhotina, zbog čega su astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici potražili zaklon u svojim svemirskim letjelicama.

Riječ je o ruskom satelitu Resurs P1, koji se raspao u najmanje 180 dijelova 26. juna. Srećom, do sudara nije došlo, a ISS je nastavio s uobičajenim operacijama.

Američka svemirska agencija NASA oglasila se na društvenoj mreži X, gdje je navela da je nakon dobijanja informacije o raspadanju satelita poslala instrukcije posadi da pronađe zaklon, što je standardna preventivna mjera.

Američka svemirska komanda je također putem X-a saopćila da nema opasnosti po posadu te da prati situaciju kako bi se spriječili problemi u svemiru u budućnosti. Uzrok raspadanja satelita još uvijeknije poznat.

Oblak krhotina je prvobitno detektovala kompanija LeoLabs, koja koristi mrežu radara za praćenje objekata u Zemljinoj orbiti. Do incidenta je došlo 26. juna, a detektovano je najmanje 180 dijelova satelita.

Resurs-P1 je bio težak oko 6 tona i lansiran je za potrebe opservacije Zemlje 2013. godine. Potom je "penzionisan" 2021. godine te je njegova orbita oko Zemlje postajala sve niža. Satelit se raspao na visini od 355 kilometara te bi trebao stići nazad na Zemlju do kraja godine. ISS kruži oko Zemlje na visini od oko 400 kilometara.

Uzrok raspada satelita je još uvijek misterija, no vjerovatno nije stavljen van upotrebe na pravi način, zbog čega se mogla nakupiti unutrašnja energija i dovesti do eksplozije. Kada satelit završi svoju misiju, obavlja se proces pasivizacije, koji podrazumijeva uklanjanje potencijalnih izvora energije poput baterija, kako bi se spriječile neočekivane eksplozije u orbiti.

Moguće je i da je došlo do sudara s neočekivanim komadom svemirskog otpada, a jedan od scenarija govori i da je satelit pogođen ruskim antisatelitskim ASAT projektilom. Ovaj incident bi mogao biti sličan onom iz novembra 2021. godine, kada je Rusija namjerno uništila nefunkcionalni satelit pomenutim projektilom. Tada je nastalo gotovo 1.800 komada krhotina koje se mogu pratiti, međutim taj incident je također primorao astronaute da uđu u letjelice spojene na ISS kako bi pronašli zaklon.

Međutim, zvaničnih informacija još uvijek nema.

UN je usvojio rezoluciju protiv testiranja projektila za uništavanje satelita još 2022. godine, no Rusija i Kina su glasale protiv toga.

Svemirska industrija se brzo razvija, tako da je zakoni moraju pratiti. Sve više satelita se lansira svake godine, a time se povećava i rizik od sudara. Ostaci satelita mogu oštetiti ili uništiti operativne svemirske letjelice te predstavljati prijetnju budućim svemirskim misijama.