Tvrdnje Elona Muska
66

SpaceX će početi lansirati Starshipe na Mars 2026. godine

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija SpaceX namjerava započeti s lansiranjima svoje megarakete Starship na Mars za dvije godine, naravno, ukoliko sve bude išlo prema planu.

"To će biti letovi bez posade, kako bismo testirali pouzdanost slijetanja netaknute rakete na površinu Marsa. Ukoliko ta slijetanja prođu kako treba, prve letove s posadom možemo očekivati za četiri godine. Tempo lansiranja će eksponencijalno rasti s ciljem izgradnje samoodrživog grada za otprilike 20 godina. Multiplanetarnost će vjerovatno uveliko produžiti vjerovatni životni vijek svijesti, jer više nećemo postojati samo na jednoj planeti", poručio je osnivač i direktor kompanije SpaceX Elon Musk.

Starship je napravljen od nehrđajućeg čelika te se sastoji od dva elementa, boostera prvog stepena pod nazivom Super Heavy visokog 50 metara i letjelice gornje faze nazvane Starship.

Potpuno sastavljeni Starship je najveća i najmoćnija raketa u historiji, visok je 122 metra i stvara ogroman potisak pri polijetanju, dvostruko veći od rakete SLS američke svemirske agencije NASA-e.

SLS je jednokratan, dok je Starship dizajniran tako da se može upotrebljavati više puta. SpaceX planira spuštati Super Heavy booster nazad na rampu nakon svakog lansiranja, što će omogućiti brzu inspekciju, obnavljanje i ponovno lansiranje.

U SpaceX-u vjeruju da će kombinacija snage i efikasnosti Starshipa konačno dovesti do izgradnje naselja na Marsu. Upravo to je Muskov veliki san i prilično je blizu ostvarenja.

Dosad su obavljena četiri testna lansiranja Starshipa, u aprilu i novembru prošle te u martu i junu ove godine. Ogromna raketa je bila sve bolja tokom testova te je u posljednjoj od njih ostvarila većinu velikih ciljeva.

Sada se SpaceX priprema za peti testni let, koji bi se mogao dogoditi uskoro. Kompanija je već obavila testna aktiviranja boostera Starshipa koji su određeni za novu misiju.

Tokom petog leta će se Super Heavy pokušati spustiti na rampu, a koristit će se "ruke" na tornju.