Uz dozvolu NASA-e
12

SpaceX će srušiti Međunarodnu svemirsku stanicu u Pacifik

D. B.
Kompanija SpaceX je od američke svemirske agencije NASA-e dobila ugovor vrijedan 843 miliona dolara da Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) sruši u Pacifik.

Riječ je o dijelu NASA-inog programa za sigurno obaranje ISS-a u narednih deset godina. ISS je u funkciji od 1998. godine te stari kao i sve ostalo na svijetu. Svemirska stanica bi trebala završiti svoj životni ciklus u orbiti oko 2030. godine, međutim, NASA ne želi da pravi haos, nego je cilj da ISS kontrolisano uđe u atmosferu. Upravo tu na scenu stupa SpaceX.

Prema ugovoru, SpaceX će razviti letjelicu pod nazivom US Deorbit Vehicle, koja će na siguran način vratiti ISS na Zemlju bez rizika po naseljene dijelove naše planete. Raketa SpaceX-a će voditi ISS u Pacifik. Već je poznat i dio Pacifika u koji će pasti ISS, a riječ je "groblju svemirskih letjelica" između Novog Zelanda i Južne Amerike. Na ovom području okeana se već nalaze brojne svemirske kapsule, teretne letjelice, rakete i drugo. Mnoge od ovih letjelica su korištene upravo za putovanje na ISS.

Projekt neće biti lagan za SpaceX, jer je ISS težak i previše masivan da sagori u atmosferi. Bit će potrebno nekoliko godina za razvoj i testiranje letjelice US Deorbit Vehicle, a ISS će proći tri faze rastavljanja. Raketa će prvo odvući solarne nizove i radijatore prema okeanu, a nakon toga slijede zasebni moduli te u konačnici primarna struktura poznata i kao "rešetka".

ISS je najveća struktura koju je čovjek izgradio u svemiru te predstavlja zajednički projekt SAD-a, Evrope, Japana, Kanade i Rusije. Partneri su obećali da će održavati njene operacije do kraja, no Rusija iz projekta izlazi 2028. godine. Godišnji troškovi ISS-a iznose oko 3,1 milijardu dolara. Privatna svemirska industrija bi trebala "preuzeti štafetu" nakon što ISS završi u okeanu, tako da se očekuju nove stanice. Mnoge privatne organizacije su već pokazale dizajn svojih svemirskih stanica, a upravo će Vast i SpaceX lansirati jednu 2025. godine. Također, Blue Origin priprema stanicu Orbital Reef, koja će biti lansirana krajem desetljeća. Voyager, Lockheed Martin i Nanocracks ne očekuju da će njihova stanica Starlab biti operativna prije 2027. godine.