Lansiranje s Floride
34

SpaceX započeo historijsku misiju Polaris Dawn, slijedi prva privatna svemirska šetnja

D. B.
Kompanija SpaceX je danas obavila lansiranje rakete Falcon 9 s Floride, koja je u svemir ponijela kapsulu Dragon, a riječ je o misiji Polaris Dawn.

Ovo je prva od tri planirane misije koje je zakupio milijarder i osnivač kompanije Shift4 Jared Isaacman još 2022. godine s ciljem svemirskih šetnji u okviru programa Polaris.

Višednevno putovanje nema destinaciju poput Međunarodne svemirske stanice, nego je riječ o misiji slobodnog leta čiji je cilj prva privatna svemirska šetnja u organizaciji kompanije SpaceX. Dosad su obavljane svemirske šetnje u kojim su učestvovali vladini astronauti, no ovo je prva privatna. Očekuje se da će svemirska šetnja trajati oko dva sata.

Međutim, pored svemirske šetnje, misija Polaris Dawn podrazumijeva obavljanje oko 40 naučnih i istraživačkih eksperimenata. Lansiranje je odgađano nekoliko puta u proteklim sedmicama zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i curenja helija.

Isaacman je komandant misije, a posadu čine još Scott Poteet te prve dvije uposlenice SpaceX-a Anna Menon i Sarah Gillis.

Ovo je Isaacmanov drugi let u orbitu, jer je predvodio historijsku misiju Inspiration4 još 2021. godine.

Polaris Dawn predstavlja SpaceX-ovu 14. misiju s posadom te peti privatni ljudski let.