Pokopana sa redovnicima
0

Tajna žene ratnice: Srednjovjekovna grobnica namučila španske arheologe

F. H.
Lokacija gdje je otkrivena grobnica (Foto: Carme Rissech/ Livescience)
Lokacija gdje je otkrivena grobnica (Foto: Carme Rissech/ Livescience)
Dok su iskopavali dvorac u Španiji, arheolozi su naišli na iznenađenje: ženu pokopanu uz više od 20 srednjovjekovnih redovnika. Kao i muškarci, vjerovatno je bila ratnica koja je poginula u bici, sugeriše nova studija.

"Trebali bismo je zamisliti kao ratnicu staru oko četrdeset godina, visoku nešto manje od metar i osamdeset, ni zdepastu ni vitku i vještu s mačem", navela je koautorica studije Carme Rissech, istraživačica na Odjelu temeljnih medicinskih nauka na Javnom univerzitetu u Tarragoni, stoji u saopćenju.

Istraživači su pronašli ljudske ostatke dok su iskopavali groblje unutar utvrđenog dvorca Zorita de los Canes u Guadalajari. Ukopi datiraju između 12. i 15. stoljeća, vremena složenog vjerskog i političkog sukoba između kršćanskih i islamskih skupina na Pirenejskom poluotoku.

Prema studiji, objavljenoj 14. maja u časopisu Scientific Reports, mnogi od kostura pokazuju nasilne čak i smrtonosne rane, uključujući "značajan broj prodornih uboda i tupih ozljeda", na lubanjama i područjima zdjelice, koje su vjerovatno zadobivene u borbi.

Na temelju analize ženinih ostataka, čini se da je umrla u borbi poput redovnika, budući da njene kosti ne pokazuju znakove ponovnog rasta oko ozljeda. Ovi redovnici ratnici pripadali su Redu Calatrava, utemeljenom u Španiji 1158. godine.

Ovaj red, sličan Vitezovima templara, imao je zadatak zaštititi Calatrava la Vieja, grad duž sporne granice između kršćanskih i muslimanskih teritorija. U 13. stoljeću lokalno plemstvo počelo je opskrbljivati ​​red novcem i ljudima. Na primjer, mnogi novaci reda, osobito vitezovi i narednici višeg ranga, bili su regrutirani iz nižeg plemstva i gradskog vodstva, navodi se u studiji. Iako su se vitezovi reda Calatrava zavjetovali siromaštvu, nastavili su blagovati poput plemića, potvrdila je studija.

Istraživači su ustanovili spol žene ratnice proučavajući zdjelicu i lubanju, dva najčešća i najpouzdanija dijela tijela za utvrđivanje biološkog spola.

Analizirajući različite izotope ili verzije dušika u kostima iz Zorita de los Canes, znanstvenici su također utvrdili da je prehrana redovnika bila bogata peradi i morskom ribom, koje su preferirale i bile pristupačne iberskim društvenim elitama, piše Livescience.

Obilna konzumacija ribe sugeriše da su se redovnici pridržavali vjerskih ograničenja u pogledu mesa, napisali su autori studije.

U usporedbi s muškarcima, žena je jela daleko manje proteina, pokazala je analiza izotopa. To sugeriše da je vjerojatno dolazila iz niže društvene klase od redovnika.

Jedna je hipoteza da je žena bila služavka u dvorcu i da je uzela oružje kako bi ga zaštitila tokom bitke, što je na kraju dovelo do njene smrti. Njene kosti, međutim, ne pokazuju istrošenost tipičnu za rad sluge.

"Vjerujem da ovi ostaci pripadaju ženi ratnici, ali potrebna je daljnja analiza kako bi se utvrdilo u kojoj je mjeri ova žena savremena s ostalim vitezovima", rekao je Rissech,