Pande su zanimljive zbog njihovog izgleda, krzna, vesele naravi i još mnogo toga, ali postoji jedna impresivna činjenica, a to je da njihovo tijelo može neutralisati otrovnu hemikaliju cijanid.
Sirovi bambus sadrži cijanid, a ukoliko bi ga osoba pojela, ozbiljno bi se razboljela, a možda i umrla. Kuhanjem se cijanid eliminiše.
Međutim, panda primarno jede bambus te se prilagodila tako da prevaziđe problem koji predstavlja cijanid. Naučnici su istraživali kako je to moguće te su mjerili količinu cijanida u bambusu kojim su hranili 20 pandi.
Također, kasnije su izmjerili i količinu cijanida u njihovom izmetu, a ustanovljeno je da pande zapravo probavljaju cijanid, odnosno da apsorbuju 65 posto cijanida iz bambusa. Njihovo tijelo može pretvoriti do 80 posto apsorbovanog cijanida u manje toksičnu hemikaliju tiocijanat koju potom izbacuju u urinu.
Možda vas zanima
Vezani članci
Meka diplomatija
Kako su pande postale simbol kineske diplomatije i odnosa sa Zapadom
Zbog finansijske koristi