Značajna sredstva
5

U COST programu Evropske unije učestvuje čak 296 istraživača iz BiH

F. H.
Infografika: A. L./ Klix.ba
Infografika: A. L./ Klix.ba
Bosanskohercegovački naučnici već duži niz godina učestvuju u Programu Horizont Evropa koji finansira učešće istraživača u EU programu Evropska saradnja u nauci i tehnologiji skraćeno COST (eng. European Cooperation in Science and Technology).

Program Horizont Evropa finansira učešće istraživača u Dio programa Horizont Evropa pod nazivom Proširivanje učešća i evropsko istraživačko područje (Widening Participation and European Research Area), na godišnjem nivou, izdvoji oko 40 miliona EUR za projekte COST.

Bosna i Hercegovina je punopravna članica COST od 2009. godine. Program COST finansira konferencije, radionice, obuke, kratkoročne naučne razmjene (pokriva putne troškove i organizaciju događaja), kao i aktivnosti objavljivanja rezultata projekata iz različitih naučnih oblasti (objava naučnih radova i slično).

Primarno, COST finansira networking - susrete naučnika pružajući jedinstvenu mogućnost za razvijanje ideja i novih inicijativa u nauci i tehnologijama.

Infografika: A.L/ Klix.ba
Infografika: A.L/ Klix.ba

U 2023. godini, COST projekti su izdvojili 352.000 EUR za 296 istraživača iz BiH (153 žene, 143 muškarca od čega je 109 mladih istraživača 1 ). Porast intenziteta aktivnosti je za oko 25% u odnosu na 2022. godinu. U 2022. godini, COST projekti su izdvojili 260.000 EUR za aktivnosti 220 istraživača iz Bosne i Hercegovine. 2021. godina je bila obilježena pandemijom korona virusa i otežanom implementacijom projekata, što je rezultiralo smanjenim intenzitetom aktivnosti i ukupnim iznosom finansijskih sredstava za istraživače iz BiH od 99.000 EUR.

Prednost programa je da istraživači mogu samostalno da se prijave za učešće u radnim grupama projekata podnošenjem aplikacije putem zvanične web stranice www.cost.eu.

Punopravna članica programa COST ima mogućnost da imenuje članove u Management Committee COST projekata za koje je prihvatila memorandum o razumijevanju. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je nadležno tijelo za COST program i imenuje COST državnog koordinatora zaduženog za prijedloge nominacije kandidata.

Koordinatorica programa COST za Bosnu i Hercegovinu je Alma Hasanović iz Ministarstva civilnih poslova. Također, Ministarstvo ispunjava obaveze koje Bosna i Hercegovina kao zemlja članica ima prema Programu.

U cilju promocije Programa, Ministarstvo civilnih poslova planira organizaciju informativnih događaja, koji će imati za cilj približiti program istraživačima iz Bosne i Hercegovine, sa akcentom na mlade istraživače i one koji još uvijek nisu učestvovali u projektima COST.

"Ministarstvo civilnih poslova, kroz Program COST i Program Horizont Evropa, je otvorilo vrata istraživačima iz Bosne i Hercegovine za integraciju u evropske tokove nauke i saradnje

sa eminentnim stručnjacima iz zemalja Evropske unije. Istraživači iz Bosne i Hercegovine su trenutno lideri 16 radnih grupa, učestvuju u 13 kratkoročnih naučnih misija (STSM) i koautori su značajnog broja naučno-istraživačkih radova u COST projektima", navode iz Ministarstva civilnih poslova.

Ističu da je važno naglasiti da networking aktivnosti u velikom procentu rezultiraju zajedničkim aplikacijama za projekte Horizont Evropa za visokim procentom uspješnosti podnesenih aplikacija. Program je odlična prilika za istraživače iz BiH da se povezuju na međunarodnom planu u oblastima njihovog istraživanja.

Mirza Emirhafizović, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu je od 2014. godine učestvovao u više COST akcija: Intergenerational Family Solidarity across Europe (INTERFASOL), Reducing Old-Age Social Exclusion: Collaborations in Research and Policy (ROSEnet), International Ethnic and Immigrant Minorities' Survey Data Network (ETHMIGSURVEYDATA), DRYLANDS FACING CHANGE: INTERDISCIPLINARY RESEARCH ON CLIMATE CHANGE, FOOD INSECURITY, POLITICAL INSTABILITY (DFC), Transdisciplinary solutions to cross sectoral disadvantage in youth (YOUNG-IN), Writing Urban Places. New Narratives of the European City (Writingplace, Rural NEET Youth Network: Modeling the risks underlying rural NEETs social exclusion (RNYN).

"Iz spomenutih projekata nastali su naučni radovi, od kojih su neki objavljeni u prestižnim časopisima, knjige, novi projektni prijedlozi, kao i dokumenti koji se odnose na javne politike. Nadalje, u okviru COST akcije ETHMIGSURVEYDATA uspostavljeno je podatkovno središte kao rezultat višegodišnjeg rada. Ovome treba dodati i inoviranje syllabusa i uvođenje novog modula na trećem ciklusu studija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu", navodi Emirhafizović.

On govori da s obzirom na vrlo stroge kriterije evaluacije evaluacije i odabira predloženih COST akcija, postavljeni ciljevi su očekivano vrlo ambiciozni.

"Tokom četiri godine, koliko traje COST akcija, kontinuirano se prati njihova realizacija. Osim članstva u upravnom odboru, bilo je i drugih angažmana unutar nekih Akcija: koordinator PhD Foruma (ROSEnet), voditelj Radne grupe (YOUNG-IN), kourednik knjige (INTERFASOL, YOUNG-IN) itd. Vođenje radne grupe iziskuje znatno veći nivo posvećenosti i odgovornosti u odnosu na druge aktivnosti, što je dragocjeno iskustvo. Pored produkcije akademskih radova, COST akcije omogućavaju uvid u inovativne projekte, koji se provode u različitim zemljama, zatim različite metodološke i teorijske pristupe određenim temama itd. Važno je naglasiti umrežavanje i uspostavljanje saradnje s eminentnim istraživačima i stručnjacima iz prakse", ističe Emirhafizović.

Emirhafizović trenutno učestvuje u dvije COST akcije, od kojih je jedna počela u jesen prošle godine. To su Transnational Family Dynamics in Europe (TraFaDy) i Participatory Approaches with Older Adults (PAAR-net).

"Primjetno je da među kolegama/icama posljednjih nekoliko godina raste interes za učestvovanje u COST programu i, ako mi se tim povodom obrate, rado im prenesem svoje iskustvo. Budući da sam u timu predlagatelja još dvije akcije, koje prolaze kroz proces evaluacije, vjerovatno ću i u budućnosti nastaviti svoje sudjelovanje u tom programu", naglasio je Emirhafizović.

Na kraju razgovora, Emirhafizović ističe i da je jedan od glavnih benefita učestvovanja u COST programu to što je otvorio vrata za druge saradnje koje nisu direktno vezane za njega.

"Događalo se da me kolege/ice, s kojima sam sarađivao u okviru neke COST akcije, preporuče za određeni projekat izvan konzorcija ili da me osobe kontaktiraju u fazi pripreme projektne aplikacije zahvaljujući publikacijama, jer uglavnom nude otvoreni pristup", zaključuje Emirhafizović.