Veoma značajno otkriće
190

U Rusiji pronađen netaknut vunasti nosorog star 32.400 godina

D. B.
Izuzetno dobro očuvan vunasti nosorog pronađen je u blizini rijeke Tirekhtjah u ruskoj Jakutiji.

Zamrznuti leš je star 32.400 godina, a tim istraživača predvođenih Genadijem Boeskorovom s Geološkog instituta za dijamante i plemenite metale je obavio analizu.

Ovo biće nazvano "Abyisky rhinoceros" je dalo naučnicima unikatan uvid u prošlost. Iako je star više od 32.000 godina, mnogi dijelovi mekih tkiva nosoroga, koža i vuna su netaknuti u permafrostu.

Vunasti nosorog je bio velika, čupava životinja s dva roga, koja je živjela u Euroaziji tokom pleistocena. Ova stvorenja su naučno poznata pod nazivom Coelodonta antiquitatis. Vunasti nosorozi su živjeli uz vunaste mamute tokom ledenog doba kao druge najveće životinje u svom ekosistemu.

U novom istraživanju je jedno od najfascinantnijih otkrića bila njegova mladost. Njegova kratka, svijetla dlaka ukazuje na to da je riječ o uginuloj mladoj životinji staroj o otprilike četiri i po godine.

Možda najiznenađujuće otkriće je bila masna grba na leđima nosoroga. Ova "anatomska posebnost" nikada ranije nije viđena kod vunastih nosoroga. Prisustvo sličnih masnih depozita kod vunastih mamuta ukazuje na to da su služili za izolaciju ili pohranu energije.

Prema istraživanju, analize vune su otkrile tragove vodenih buha i parazitskih rakova koji su izumrli na tom području.

Vunasti nosorozi su bili sisari koji su se hranili biljkama i naseljavali su sjeverne dijelove Euroazije, posebno Sibir, milionima godina do svog izumiranja prije oko 10.000 godina.

Nekada su bili uobičajen prizor u sjevernim regijama Euroazije, lutali su ledenim pejzažima zajedno s mamutima, vukovima i pećinskim lavovima. Uprkos njihovom velikom broju, pronađeno je tek nekoliko dobro očuvanih primjeraka.