U ruševinama grada
45

U Turskoj otkriveno pozorište staro 2.400 godina, primalo je do 12.000 ljudi

D. B.
Aleksandrija Troada (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Aleksandrija Troada (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Tursko arheološko naslijeđe dobilo je još jedno izvanredno poglavlje, a to je novootkriveno pozorište staro 2.400 godina, koje je moglo primiti do 12.000 ljudi.

Turski naučnici su otkrili ruševine pozorišta u gradu Aleksandrija Troada u Canakkaleu. To je lučki grad smješten na južnoj obali Dardanelea duž Egejskog mora na sjeverozapadu Turske. Arheolozi vjeruju da je pozorište staro oko 2.400 godina. Veći dio pozorišta tek treba iskopati, no unikatne karakteristike su već zapanjile naučnike.

Pozorište je moglo primiti između 10.000 i 12.000 gledatelja, a mjesto na kojem je otkriveno prvobitno se zvalo Sigeia. Oko 306. godine prije nove ere je Antigon ponovo osnovao grad, proširio ga i nazvao Antigonia Troas. Kasnije 301. godine prije nove ere ga je Lizimah preimenovao u Aleksandrija Troada. Na ovoj lokaciji je danas preostalo svega nekoliko struktura ili njihovih dijelova.

Arheolozi vjeruju da je ovo područje jedinstveno zbog svog položaja. Oni smatraju da je lokacija zapravo bila raskrsnica za mnoge civilizacije stoljećima te da je utjecala na kulturu. Među civilizacijama su i Grci, koji su imali značajan utjecaj na historiju regije s obzirom na to da su osnovali naselja.

Iskopavanja u Aleksandrija Troadi počela su u julu ove godine te se očekuje da će se nastaviti do kraja godine. Arheolog Erhan Oztepe s Univerziteta Ankara predvodi tim za iskopavanje, koji čini 40 članova. Ministarstvo kulture i turizma je sponzor ovog projekta.

U početku je tim bio uglavnom fokusiran na iskopanjanje antičkog centra grada i njegovog foruma, no otkriće grčkog pozorišta je privuklo njihovu pažnju.

Profesor Oztepe smatra da je pozorište pozicionirano strateški kako bi se iskoristila prednost padine brda. Zahvaljujući ovakvom rasporedu, redovi sjedišta bi se mogli postaviti jedan iznad drugog. Na osnovu zidnih tehnika i drugih tragova, zaključio je da su modifikacije načinjene tokom rimskog perioda, posebno pod vladavinom Hadrijana.

Eksperti ističu još jednu značajnu građevinu otkrivenu tokom iskopavanja, a to je Odeon, mjesto koje se historijski koristilo za održavanje koncerata i drugih muzičkih događaja. Profesor Oztepe je uočio da su slična pozorišta gradili Grci u gradovima poput Troje i Pariona.

Troja je jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta, a vjeruje se da je bila bojno polje Trojanskog rata u kojem su se sukobili Grci i Trojanci. Troja je postala slavna zbog povezanosti s Homerovom epskom poezijom, Ilijadom i Odisejom.