Za kompaniju Axiom Space
16

SpaceX šalje prvu privatnu posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu

D. B.
Kompanija SpaceX danas će na Međunarodnu svemirsku stanicu prvi put poslati privatnu posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Međutim, za razliku od većine putničkih letova SpaceX-a, ovog puta među posadom neće biti nijedan aktuelni astronaut američke svemirske agencije NASA. Sva četiri člana posade su civili i lete u organizaciji kompanija Axiom Space. Njihov let će biti prvi kojim u svemir putuje potpuno privatna posada na ISS.

Riječ je o novom tipu ljudskih letova u svemir, misiji za koju je plaćen milionski iznos. Preciznije, za putovanja kapsulom kompanije SpaceX pod nazivom Crew Dragon plaćeno je 55 miliona dolara.

Tročlanu posadu čine kanadski investitor Mark Pathy, američki investitor u nekretnine Larry Connor te bivši pilot Zračnih snaga Izraela Eytan Stibbe. Komandant putovanja je veteran svemirskih letova Michael Lopez-Alegria, bivši NASA-in astronaut koji je u svemir letio četiri puta, a sada je potpredsjednik Axioma.

Njihova misija nazvana Ax-1 posljednja je u trendu potpuno privatnih letova u orbitu. Ranije su ljudski letovi u svemir bili gotovo ekskluzivni za vladine svemirske pprograme, no to se vremenom mijenja. Promjenu predvodi kompanija SpaceX, koja je dokazala da sigurno može poslati ljude u nisku Zamljinu orbitu u svojoj kapsuli Crew Dragon te ih vratiti kući.

SpaceX šalje NASA-ine astronaute u svemir, ali obavlja i civilne letove.

Civilni letovi će postati češći jer Axiom želi kreirati niz komercijalnih svemirskih stanica, a dogovorena su još tri leta posade na ISS. SpaceX također želi učiniti letove u svemir pristupačnijim.