Košta 399,99 dolara
12

Ace Pro 2 je nova akciona kamera kompanije Insta360

D. B.
Kompanija Insta360 je predstavila akcionu kameru Ace Pro 2, poboljšanu verziju svog rivala kamerama iz GoPro Hero serije.

Kompaktna kamera sada ima veći ekran na stražnjoj strani, koji se okreće za 180 stepeni za kadriranje selfie videa, a njena cijena je 399,99 dolara. To znači da je 50 dolara jeftinija od originalne Ace Pro kamere.

Dizajn Ace Pro 2 kamere i dalje je veoma sličan onom koji ima GoPro Hero serija, kao i DJI-jeva Osmo Action linija. Naprijed je dodatni mali ekran, međutim, dok prednji ekrani konkurenata mogu prikazivati video u punoj boji, u slučaju Ace Pro 2 kamere je to monohromatski ekran koji prikazuje samo informacije.

Zbog toga je kompanija nastavila koristiti ekran sa šarkom kao kod Ace Pro modela, ali je on povećan s 2,4 na 2,5 inča, čime odgovara onom na kameri Osmo Action 5 Pro. Također, poboljšana je svjetlina, kao i gustoća piksela. Veći ekran olakšava kadriranje, bez obzira da li subjekt stoji ispred ili iza kamere. Međutim, šarka predstavlja rizik za izdržljivost, ovisno za šta se kamera Ace Pro 2 koristi.

Druga karakteristika koja razlikuje Ace Pro 2 od konkurencije su njene 8K mogućnosti. Nova kamera može snimati 8K video pri 30 fps, što je napredak u odnosu na prethodnih 4K pri 24 fps. Iz kompanije Insta360 kažu da koristi "sljedeću generaciju" 1/1,3-inčnog senzora korištenog za originalni Ace Pro, koji je uparen sa Leica Sumamarit širokougaonim objektivom od 157 stepeni. Fotografije su također unaprijeđene na 50 MP. Smanjenjem rezolucije na 4K povećava frame rate na 120 fps, odnosno 60 fps u HDR-u, dok 1.080p mod može snimati i pri 240 fps u slučaju slow-motion snimaka.

Kameru pokreće Pro Imaging Chip, koji obavlja procese obrade slike i smanjenja šuma. a tu je i AI čip koji koristi "kompleksnu, prilagođenu AI neuronsku mrežu", što omogućava PureVideo mod snimanja. Kada se snima noću ili na mjestima slabog osvjetljenja, PureVideo mod može povećati svjetlinu videa te poboljšati detalje. Kamera može koristiti svoje AI mogućnosti za automatsko kreiranje editovanih klipova koji sadrže ono za šta "odluči" da su najbolji trenuci u videu.

Ace Pro 2 kamera je otporna na vodu na dubini od gotovo 12 metara, odnosno do 60 metara u zaštitnom Dive Case kućištu. Tu je i nova zaštita od vjetra, koja poboljšava kvalitet zvuka snimljenog tokom aktivnosti koje uključuju veliku brzinu. Zahvaljujući magnetnom montiranju, prednja zaštita se može lako ukloniti prilikom snimanja u tišim situacijama.

Ostale karakteristike uključuju veću bateriju kapaciteta 1.800 mAh, koja može podržati snimanje u trajanju do 180 minuta, ali uz ograničenje na 1.080p snimanje pri 24 fps. U 8K modu će baterija trajati kraće.

Ace Pro 2 kamera može kontinuirano snimati do 120 sekundi prije samog startanja snimanja kako bi se smanjile šanse od propuštanja trenutka. Moguće je i pauzirati snimanje bez kreiranja novog video fajla, a podržane su i gestikulacije s obje ruke, kao i glasovne komande za upravljanje s udaljenosti.