Podrška glasovnih poruka
0

AI asistent na WhatsAppu bi uskoro mogao "slušati" korisnike

D. B.
Meta AI, besplatni AI asistent kompanije Meta u njenim aplikacijama Facebook, Instagram, Messenger i WhatsApp, postao je dostupan šire u svijetu, a sada se čini da Meta radi na novim načinima interakcije s Meta AI asistentom, posebno u okviru WhatsAppa.

Najnovija bete verzija WhatsAppa za Androd, odnosno verzija 2.24.16.10, koja se sada nalazi na Google Play Storeu, otkriva novu funkciju koja omogućava slanje glasovnih poruka direktno Meta AI asistentu.

Zasad samo nekoliko beta testera s novom beta verzijom WhatsAppa za Android može koristiti funkciju slanja glasovnih poruka Meta AI asistentu, no veći broj korisnika bi trebao dobiti istu mogućnost u narednih nekoliko sedmica.

Kao što prikazuje screenshot, novo dugme za slanje glasovnih poruka dodano je u chat interfejs, a to omogućava beta testerima laganu komunikaciju s Meta AI asistentom korištenjem glasovnih komandi. To je značajno unapređenje u odnosu na prethodne isključivo tekstualne interakcije.

Dodajući opciju razgovora s Meta AI asistentom je pametan potez, posebno jer konkurentni AI chatboti poput ChatGPT-a i Googleovog Geminija već nude slične funkcije. Korisno je to što ubrzava komunikaciju jer je govor brži od tipkanja. Primjera radi, lakše je pitati Gemini pitanje nego ga napisati, a i odgovor je brži te omogućava nastavak multitaskinga.

Nedavno je Meta proširila listu jezika koje podržava Meta AI, no još uvijek nije poznato da li će biti podržani i za glasovnu komunikaciju.

U posljednje vrijeme Meta i drugi tehnološki giganti sve dublje ulaze u AI svijet te konstantno nude nove funkcije i mogućnosti. Međutim, dok ove kompanije idu naprijed, raste zabrinutost zbog toga kako treniraju svoje AI modele i koriste korisničke podatke. Srećom, regulatori to počinju pratiti, a vlasti SAD-a, EU i Velike Britanije su izdali zajedničko saopćenje u kojem su naveli nova pravila kako bi AI konkurencija ostala fer te kako bi se zaštitili potrošači.