Izdržljiv i agilan
0

Američka vojska testirala robotskog psa koji pomoću puške obara neprijateljske dronove

D. B.
Američka vojska u svoj arsenal integriše najnoviju tehnologiju, kako na kopnu tako i u zraku, a sve s ciljem kreiranja efektivnijih i smrtonosnijih vojnih formacija u budućnosti. Sada testira naprednu opremu, uključujući robotskog psa opremljenog puškom, koju koristi za obaranje neprijateljskih dronova.

Vježba je održana 1. augusta u Fort Drumu u New Yorku u sklopu operacije Hard Kill. Tokom operacije je lokacija poslužila kao poligon za borbu protiv UAS (Unmanned Aerial Systems) letjelica.

Američka vojska testira robotske pse naoružane puškama već neko vrijeme, koji su bazirani na modelu Ghost Robotics Vision 60 i koji imaju potencijal veći od borbe protiv dronova.

Komandosi su testirali robote s puškama, dok marinci testiraju druge opremljene protivoklopnim raketama. Nenaoružani modeli se također koriste za patroliranje perimetrom baze.

Operacija Hard Kill je demonstrirala napredne sposobnosti i taktike, tehnike i procedure smrtonosnih i nesmrtonosnih sistema, koje koriste američke snage u CENTCOM-u, odnosno Centralnoj komandi.

Tokom vježbe, koja završava ove sedmice, korišteni su robotski psi Ghost Robotics Vision 60 opremljeni karabinom tipa AR-15/M16. Čini se da robotski pas posjeduje malu kupolu, koja drži pušku. Ova puška je opremljena velikim elektro-optičkim sistemom ciljanja nazvanim Lone Wolf s istaknutim objektivom. Ova postavka vjerovatno omogućava infracrvene ili termalne mogućnosti vida, što je posebno korisno u otkrivanje meta u zraku. Pored toga, laserski nišanski uređaj pričvršćen je na bočnoj strani puške, a kamera koja podsjeća na GoPro postavljana je na "jarbol" na stražnjem dijelu robotskog psa.

U pomenutoj operaciji je korišten i CWS (Containerized Weapon System), koji se može prilagoditi za operacije protiv dronova korištenjem laserski vođenih raketa od 70 mm. CWS je dovoljno svestran da bude opremljen protivtenkovskim projektilima Javelin i drugim naoružanjem za djelovanje na prijetnje s tla.

Robotski pas je pogodan za različita urbana i prirodna okruženja, srednje je veličine i veoma je izdržljiv i agilan. Težak je 51 kilogram i može izdržati u surovim uvjetima i pri temperaturama od minus 45 do 55 stepeni. Maksimalna brzina mu je tri metra u sekundti, a s jednim punjenjem baterije može preći do 10 kilometara. Maksimalno vrijeme rada iznosi tri sata. Pokreće ga NVIDIA Xavier CPU/GPU te može nositi teret težak do 10 kilograma, zbog čega je pogodan za različite misije. Jedinica se može sastaviti i rastaviti za samo 15 minuta, što omogućava brzo slanje na zadatak i lakoću transporta.

Također, može pristupiti mjestima kojima ljudi teško pristupaju ili su im nepristupačna, a to može osigurati povoljniju poziciju ili šire polje za paljbu, čime se povećava zaštita od dronova. To omogućava vojsci da uništava dronove sa sigurne udaljenosti.