Navodi se niz optužbi
32

Američke države tuže TikTok, tvrde da je dizajniran kako bi djeca postala ovisna

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukupno 14 saveznih američkih država je pokrenulo tužbe protiv TikToka u kojima tvrde da ova medijska platforma negativno utječe na mentalno zdravlje mladih korisnika, kao i da prikuplja njihove podatke bez pristanka.

Svaka tužba je pokrenuta zasebno, a vode ih državni tužioci New Yorka i Californije te kažu da je platforma prekršila zakon "lažno tvrdeći da je sigurna za mlade ljude".

U tužbama se naglašava da sadrži karakteristike koje izazivaju ovisnost, što uključuje ono što je prisutno u mnogim modernim aplikacijama društvenih medija, kao što su obavještenja tokom 24 sata dnevno, automatsko pokretanje klipova i drugo. Međutim, fukus je i na "opasnim TikTok izazovima", kojih je u prošlosti bilo mnogo, od uzimanja pretjerane količine Benadryla do opasnog "igranja" s utičnicom.

"Mladi ljudi se bore sa svojim mentalnim zdravljem zbog društvenih mreža koje izazivaju ovisnost, a među njima je i TikTok. Ova platforma tvrdi da je sigurna za mlade, no to je daleko od istine", izjavila je državna tužiteljica New Yorka Letitia James.

Treba istaći da su izazove postavili korisnici, a ne TikTok. Međutim, tužbe pokušavaju ilustovati "osnovni poslovni model" TikToka, koji je optužen za "maksimiziranje vremena mladih korisnika na platformi, kako bi ona mogla povećati prihod od prodaje oglasa".

U nekim tužbama s enavodi i da TikTok dozvoljava seksualno iskorištavanje mladih korisnika putem vlasničke valute i live streaming komponente. TikTok Live platforma je tehnički namijenjena samo odraslima, no u tužbi se navodi da "slabe mjere provjere starosne dobi podstiču maloljetnike u SAD-u da lažu o svojim godinama kako bi dobili pristup".

TikTok i matična kompanija ByteDance su optuženi da prikupljaju podatke korisnika bez njihovog pristanka te da nisu postupili u skladu za zahtjevima o brisanju tih podataka. Teksas je tužio platformu zbog kršenja zakona o privatnosti djece.

S druge strane, TikTok je odgovorio na optužbe te ih je sve odbacio tvrdeći da se "ne slaže" s njima.