Znatno lakši multitasking
5

Android 16 bi mogao prikazivati bilo koju aplikaciju u plutajućem prozoru

D. B.
Google će uskoro lansirati Android 15, ali se već pojavljuju informacije o njegovom nasljedniku, Androidu 16.

Još 2020. godine je Google putem Androida 11 uveo novu funkciju bubbles API. Ova funkcija omogućava aplikacijama za dopisivanje da razgovore stave u plutajući prozor koji preklapa druge aplikacije, tako da korisnici mogu brzo vidjeti i odgovoriti na poruke. Kada korisnik odgovori, on može minimizirati ovaj plutajući prozor, koji se potom pretvara u malu, plutajuću ikonu koju korisnik ponovo može dodirnuti kako bi ponovo otvorio prozor.

Oni kojima se sviđa ova funkcija bit će zadovoljni jer Google radi na tome da svaka aplikacija koristi bubbles API na Androidu 16, bar tako tvrdi Android Authority. Trenutno bubbles API radi samo s notifikacijama za konverzaciju te se može ugasiti, ali ovu funkciju mnoge aplikacije ne podržavaju. Neke od najboljih aplikacija za dopisivanje također nemaju podršku, tako da ih korisnici moraju u potpunosti otvoriti kako bi obavili konverzaciju.

Android Authority je uspio aktivirati funkciju u beta verziji Androida 15, a prema svemu sudeći će unaprijediti iskustvo multitaskinga na mobitelima i tabletima. Tableti bi mogli imati još više koristi zahvaljujući kombinaciji pomenute, ali i funkcije "bubble bar".

Naravno, još je prerano za potvrde, tako da bi moglo doći do dramatičnih promjena do dolaska Androida 16.

Vezani članci