Potvrđeno iz kompanije
26

Apple Intelligence funkcije stižu s iOS-om 18.1 beta, uključuju mogućnost snimanja i transkripcije poziva

D. B.
Apple je zvanično potvrdio da Apple Intelligence funkcije neće biti dostupne kad se pojavi nova iPhone 16 porodica mobitela u septembru, nego da stižu kao softverska nadogradnja u oktobru.

Trenutno su u toku beta testiranja iOS-a 18 i to je verzija koja stiže u septembru, dok će iOS 18.1 biti njegova prva velika nadogradnja, koja se očekuje u oktobru. Stoga će Apple s beta verzijama iOS-a 18.1 i iPadOS-a 18.1 konačno uvesti Apple Intelligence funkcije, a da bi se aktivirale, potrebno je odabrati Settings te se pridružiti listi čekanja.

Trenutno je lista čekanja duga nekoliko sati, no treba imati u vidu činjenicu da je riječ o beti dostupnoj samo developerima, tako da će ostali korisnici čekati mnogo duže od toga, odnosno do oktobra.

Writing Tools alati za pisanje, koji uključuju ponovno pisanje, provjeru pravopisa, gramatike i sumiranje teksta u aplikacijama Messages, Notes, Mail, Pages i drugim, Siri s novim izgledom i sjajem oko ivica ekrana te mogućnost pisanja po njemu, sažeci za transkripte i drugi sadržaj, nove kategorije u aplikaciji Mail te "pametni" odgovori, kao i "pametni" odgovori u aplikaciji Messages, dio su "paketa" Apple Intelligence.

Također, korisnici će imati mogućnost snimanja i transkripcije telefonskih poziva. Tokom razgovora je potrebno dodirnuti dugme za snimanje u gornjem lijevom uglu, a sve osobe u tom razgovoru bit će obaviještene zvučnom porukom da se razgovor snima. Potom će se snimak pohraniti u aplikaciju Notes. Nakon poziva je moguće preslušati poziv, vidjeti puni transkript i dobiti sažetak tog transkripta.

Javna beta verzija iOS-a 18.1 stiže u narednih nekoliko sedmica.