Samo retro konzole
2

Apple neće dozvoliti PC emulatore na iOS-u

D. B.
Oni koji su se nadali da će moći koristiti PC emulatore na iOS-u, dobili su loše vijesti. Iako je Apple počeo dozvoljavati emulatore, ipak će se zadržati na onim koji se odnose na retro igraće konzole.

Ove informacije potiču od dva developera takvih emulatora, a to su iDOS 3 (nova verzija popularnog DOS emulatora) i UTM SE (koji je imao cilj omogućiti emulaciju Windowsa na iOS). Međutim, Apple je zatvorio vrata za oba.

Developer iDOS-a 3 je podijelio negativan odgovor kompanije iz Cupertina.

"Aplikacija pruža funkciju emulatora, no nije riječ o retro igraćoj konzoli. Zbog toga iDOS 3 krši Appleova pravila", navodi se.

Kada je developer zatražio objašnjenje od Applea koje se odnosi na potrebne promjene kako bi iDOS 3 bio prihvaćen, predstavnici Apple "nisu imali pojma". Također, nije bilo odgovora ni na pitanje "šta je retro igraća konzola". Čini se da Appleova dugotrajna strategija "znat ćemo kad vidimo" i dalje živi.

UTM SE je dobio sličnu odbijenicu u kojoj je navedeno da je ustanovljeno kako "PC nije konzola", iako je developer napomenuo da postoje retro Windows i DOS igre za PC koje UTM SE može pokrenuti.

Apple je otišao korak dalje tako što je spriječio da UTM SE bude ovjeren za uvrštavanje u trgovine aplikacija trećih strana u Evropskoj uniji jer aplikacija navodno krši pravilo 2.5.2 koje kaže da aplikacije moraju biti samostalne te da ne mogu koristiti bilo koji kod "koji uvodi ili mijenja karakteristike ili funkcionalnost aplikacije, uključujući druge aplikacije".

Sve je poprilično zbunjujuće, kao što je oduvijek bilo s Appleovim Review Boardom, no poenta je u tome da PC emulatori definitivno neće biti dostupni na iOS-u.