Dolaskom nove serije
21

Apple okončao prodaju tri modela iPhonea

D. B.
Kompanija Apple je ove sedmice predstavila novi iPhone 16, a sada je saopćila da je zvanično okončala prodaju svoja tri modela.

Riječ je o iPhoneu 13, iPhoneu 15 Pro i iPhoneu 15 Pro Max, koji se još uvijek mogu pronaći u ponudi prodavača treće strane i u nekim prodavnicama po značajno nižoj cijeni, ali ih Apple više neće prodavati.

Ovo ne znači da se oni koji trenutno posjeduju iPhone 13, iPhone 15 Pro ili iPhone 15 Pro Max trebaju što bpije riješiti svojih uređaja, jer će oni i dalje primati iOS i sigurnosne nedogradnje. Također, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max podržavaju Appleovu AI inicijativu pod nazivom Apple Intelligence, a također bi trebali u narednih nekoliko godina dobijati nadogradnje iOS-a, kao i sigurnosne nadogradnje.

Ove godine Appleovi modeli iz 2017. godine, među kojima su iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X gube podršku za iOS 18 i sigurnosne nadogradnje. Najstariji iPhonei koji dobijaju iOS 18 će biti iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR, koji su na tržište stigli 2018. godine.

Oni koji žele koji podržava Appleovi AI inicijativu, morat će kupiti iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro ili iPhone 16 Pro Max. Svi ovi modeli raspolažu s 8 GB RAM-a, što je minimum memorije da bi iPhone mogao podržati Apple Intelligence.

Apple Intelligence debituje na iPhone 16 seriji dolaskom iOS-a 18.1 u oktobru. Dodatne AI mogućnosti postat će dostupne dolaskom iOS-a 18.2 u decembru.

Iako iPhone 13, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max više nisu u Appleovoj prodaji, to ne znači njihov kraj. Tek 2031. godine provajderi usluga neće moći naručiti rezervne dijelove za ove uređaje.