Nakon prvog slučaja
54

Apple ponovo prevaren, na App Store se "provukle" dvije piratske streaming aplikacije

D. B.
Appleov tim za provjeru aplikacija namijenjenih App Storeu dvaput je prevaren od istog developera.

Nedavno je tema bila aplikacija u App Storeu pod nazivom Collect Cards: Store box koja je korištena za upravljanje i pohranjivanje fotografija i videa, a kada je instalirana na iPhone na određenim tržištima poput SAD-a, prikazan je korisnički interfejs aplikacije za pohranu fotografija i klipova. Međutim, na drugim tržištima poput Brazila, aplikacija je zapravo predstavljala piratski streaming servis, koji je prikazivao videosadržaj sa servisa kao što su Disney+, Netflix, Amazon Prime Video, Apple+ i HBO Max.

Developer je na mudar način dobio "zeleno svjetlo" od Appleovog tima s bazom u SAD-u kako bi se aplikacija našla na američkom App Storeu i drugim tržištima. Kada je testirana u SAD-u, zaista je imala funkciju koja je i opisana, a to je pohranjivanje fotografija i videa. Međutim, stvarna svrha aplikacije otkrivena je na drugim tržištima.

Apple je izbacio aplikaciju iz Apple Storea prošlog mjeseca, no u kompaniji su očigledno zaboravni pa su ih developeri aplikacije "Collect Cards: Store box" ponovo prevarili i uspjeli "progurati" na App Store još dvije aplikacije. Riječ je o aplikacijama Collect Cards: Birthday Check i Collect Cards: Sugar.

Drugim riječima, Appleov tim zadužen za odobravanje apliakcije u App Storeu je vidio samo interfejs dvije sasvim obične aplikacije, međutim, kada su stigle na određena tržište, uz promjenu imena su se dvije aplikacije pretvorile u aplikacije za piratski streaming i prikazivanje videa s drugih streaming servisa. Potom su obje uklonjene s App Storea. Developeri su navodno koristili geofence, kojim su američki korisnici iPhonea spriječeni da vide stvarnu namjenu aplikacija.

Onima koji i dalje imaju instalirane sporne aplikacije, savjetuje se da ih uklone.