Jeftini i opasni
1

ASBIS: Krivotvoreni uređaji su rizik koji vas može skupo koštati

Samsung
Samsung
Danas kada su pametni uređaji sastavni dio naših života, prateća oprema poput punjača, adaptera ili slušalica prijeko nam je potrebna. Kako raste vrijeme korištenja naših uređaja, tako rastu i sigurnosni rizici, stoga je jako važno da ih nabavimo kod pouzdanog izvora, kao što je ASBIS.

Jeftine varijante punjača i drugih krivotvorenih dodataka mogu djelovati kao bagatela, ali vas posljedice njihovog korištenja mogu skupo koštati.

Izvještaji govore da 98% "lažnih punjača" izlaže potrošače riziku od smrtonosnog strujnog udara i požara. Iz kompanije ASBIS, koja je ovlašteni distributer originalne Samsung dodatne opreme, primijetili su veliki broj krivotvorenih uređaja na tržištu Bosne i Hercegovine. To se posebno odnosi na punjače, ali i neke druge uređaje poput slušalica sa C ulazom i Buds slušalica.

Servisi su već izdali brojna upozorenja o štetnosti ovih uređaja, a praksa je pokazala da su neki slučajevi završili kobno. Uz sve to, ako je proizvod koji koristite identifikovan kao falsifikovan, nećete moći da koristite usluge Samsung Electronics i bit će teško dobiti nadoknadu za štetu uzrokovanu njegovim korištenjem.

Kako prepoznati krivotvoreni uređaj?

Zabrinjavajući podaci o porastu krivotvorenih Samsung uređaja pokazuju da mnogi korisnici nisu svjesni rizika. Krivotvoreni punjači koji preplavljuju naše tržište mogu oštetiti i uređaje čiju bateriju njima punite, ističu iz kompanije ASBIS i pozivaju kupce i partnere na posebnu pažnju kada kupuju ovu vrstu robe.

Evo nekoliko elemenata koji pomažu da prepoznate krivotvoreni Samsung punjač:

  • Ambalaža i pakovanje - Originalni Samsung proizvodi dolaze u visokokvalitetnoj ambalaži. Ako je pakovanje loše izrađeno, s mutnom štampom ili greškama u tekstu, to je znak upozorenja. Provjerite i Samsung logo, kao i certifikate i oznake o autentičnosti.

  • Preniska cijena - Cijena značajno niža od uobičajene tržišne znak je da se veoma vjerovatno radi o krivotvorenom proizvodu. Originalni Samsung proizvodi imaju vrijednost i kvalitet koji dolaze s odgovarajućom cijenom.

  • Loš kvalitet izrade - Originalni proizvodi koriste kvalitetne materijale, a ako primijetite loš kvalitet, nepravilnosti, oštre ivice i slično, to može biti znak krivotvorine. Obratite pažnju i na težinu. Originalni uređaji često imaju određenu težinu zbog kvalitetnih komponenti. Ako uređaj djeluje prelagan ili nedovoljno čvrst, moguće je da je lažan.

  • Upitne performanse - Krivotvoreni uređaji često nemaju iste funkcionalnosti kao originalni.

Kako se zaštititi?

Opće su preporuke da isključite punjač kad nije u upotrebi, da ne punite telefon na visokim temperaturama, na direktnom suncu ili u blizini izvora toplote, kao i da redovno provjeravate kablove i konektore za znakove oštećenja. No, kako biste izbjegli rizike povezane s krivotvorenim uređajima i osigurali da kupujete samo originalne proizvode, najvažnije je da kupujte proizvode isključivo od ovlaštenih distributera i pouzdanih trgovina.

Jeftine zamjene često koriste nekvalitetne materijale i nemaju odgovarajuće sigurnosne certifikate, što može dovesti do pregrijavanja, požara ili oštećenja uređaja.

Pouzdani partneri

Kupovinom od pouzdanog izvora kao što je ASBIS d.o.o, možete biti mirni znajući da dobijate kvalitetan proizvod koji je rigorozno testiran u skladu sa standardima kompanije Samsung.

Ovo je lista partnera kod kojih možete kupiti originalne Samsung adaptere: BH Telecom, HT Eronet, Mtel, Domod, Ekupi, Tehno-Mag, Big Bang, Fontele, Roaming electronics, Omega, IQ Mobile, 3D Box, CPU, Mobileland accessories, Simel iHave, Biscommerce, Univerzalno, ABC Shop, T.R. Gsm shop TiM, s.p. TIM SHOP Bijeljina, Mega Techno, TR Doper Tech, M-M-C d.o.o., mobilezona.ba, Digitrend d.o.o, Plus.ba, Imtec.