Lakši i napredniji
5

DJI zvanično predstavio gimbal Osmo Mobile 4

D. B.
Kompanija DJI je proširila svoju ponudu "motorizovanih" videostabilizatora za mobitele te je predstavila gimbal Osmo Mobile 4.

OM4 je zadržao isti preklopni dizajn kao i njegov prethodnik, ali sada dolazi s dvije magnetne komponente za montiranje koje omogućavaju brzo spajanje i odvajanje mobitela od gimbala. Jedna se koristi kao "hvataljka" koja se stavlja oko mobitela, a druga na stražnju stranu uređaja te se može koristiti i kao prsten za bolji grip pri korištenju jednom rukom.

Osim preklopnog dizajna, novi model je zadržao i intuitivni raspored dugmadi te istu bateriju koja traje 15 sati. Također, lakši je i manji od modela Osmo Mobile 3 te dolazi s unaprijeđenim motorićima iako ni prethodnik nije imao problema s većim i težim mobitelima kao što su iPhone 11 Pro Max ili Galaxy Note.

OM4 ima poboljšani softver, ali i neke nove mogućnosti. Tu je sada Dynamic Zoom ranije poznat kao dolly zoom, koji radi tako što digitalno zumira objekt dok se korisnik odmiče, a suprotno funkcioniše kada korisnik prilazi objektu.

Spin Shot Gimbal Movement okreće kameru i pravi barrel roll efekt, ali okretanje za punih 360 stepeni nije moguće.

Clone Me Panorama omogućava korisniku da "klonira" sebe ili prijatelje tako da se pojavljuju više puta na jednoj fotografiji.

Sve ove nove mogućnosti su i ranije bile izvodive na starijim modelima, ali je ovog puta DJI dodio specijalne modove kako bi to olakšao.

Novi gimbal je također bolji u praćenju ljudi. Ako ga ostavite na stolu ili klupi, on će bolje razlikovati odrasle, djecu i ljubimce. Svi drugi modovi su i dalje prisutni.

DJI OM4 košta 149 dolara, oko 20 dolara više u odnosu na Osmo Mobile 3 kada se prvi put pojavio na tržištu. Ipak, u pakovanju dolazi više dodataka, magnetni prsten, magnetna hvataljka, vrećica i tripod, pored uobičajene narukvice.

Vezani članci