S relativnom lakoćom
126

Drugi pacijent s ugrađenim Neuralinkovim moždanim implantatom igrao igru Counter Strike 2

D. B.
Drugi pacijent kojem je ugrađen moždani čip kompanije Neuralink već koristi ovaj implantat za igranje PC igre Counter-Strike 2.

Elon Musk, prvi čovjek Neuralinka, otkrio je nove informacije o "Alexu", čovjeku koji je izgubio kontrolu nad udovima nakon povrede kičmene moždine. Njemu je u julu ugrađen moždani čip, a od tada ga koristi za daljinsku kontrolu miša na njegovom laptopu.

Poput prvog Neuralinkovog pacijenta Nolanda Arbaugha, Alex također koristi moždani čip za igranje omiljenih kompjuterskih igara kao što je Counter-Strike 2. Prethodno je za igranje ove igre morao koristiti kontroler pod nazivom QuadStick, kojim se upravlja ustima. No, čak i tada, kontroler ga je ograničio da se kreće ili nišani u jednom trenutku te ove radnje nije mogao obavljati istovremeno kao prosječan igrač bez poteškoća. Drugim riječima, Alex se morao prebacivati s funkcija miša na funkcije tastature tokom igranja igre. Međutim, zahvaljujući Neuralinku, on sada može istovremeno da se kreće i nišani svojim oružjem dok koristi QuadStick.

"Užitak je samo trčati okolo jer mogu gledati sa strane na stranu te ne moram pomjerati Quadstick lijevo i desno. Dovoljno je da pomislim gdje želim pogledati, a igrač ide tamo gdje želim. To je sjajno", izjavio je Alex.

Neuralink je objavio klip na YouTubeu koji prikazuje Alexa kako igra igru. On je eliminisao bota, a potom je s udaljenosti pucao prema drugom i sve to s relativnom lakoćom.

Osim za igre, Alex koristi implantat za razvoj 3D dizajna pomoću CAD softvera. To uključuje kreacije držača električnog punjača za njegov implantat, koji je kasnije proizveden 3D printerom.

U slučaju prvog pacijenta, oko 85 posto elektroda zasnovanih na nitima pričvršćenim za mozak ipak se pomjerilo nakon uspješne operacije, što je ograničilo puni potencijal čipa za čitanje neuronskih signala.

Arbaugh može efikasno koristiti svoj implantat. no Neuralink nije želio da se problem ponovi pa je napravio nekoliko promjena koje uključuju smanjenje šansi za stvaranje zračnog džepa tokom operacije te je postavio implantat dublje u moždano tkivo. Ove promjene obećavaju jer dosad nije uočeno povlačenje niti kod Alexa. Da li njegov implantat ima bolje performanse od Arbaughovog, nije otkriveno.

Neuralink radi na poboljšanju tehnologije i kontrole, kako bi "ponudio punu funkcionalnost miša i kontrolera za videoigre".

Također, cilj je da moždani čip Link ostvari interakciju s fizičkim svijetom te da omogući korisnicima da se hrane i kreću neovisnije koristeći robotsku ruku na njihovim kolicima.