Boeing baš ne ide
113

Dvoje američkih astronauta "zaglavljeno" u svemiru nakon kvara na Boeingovoj svemirskoj letjelici

F. H.
Screenshot
Screenshot
Boeingova kriza u odnosima s javnošću sada je izvan svijeta: svemirska letjelica kompanije Starliner, i dva astronauta u njoj, trenutno su zaglavljeni u svemiru.

Nakon nečega što je započelo kao osmodnevna misija, američki astronauti Sunita "Suni" Williams i Barry "Butch" Wilmore sada su proveli veći dio mjeseca u svojoj svemirskoj kapsuli spojenoj na Međunarodnu svemirsku stanicu dok inženjeri rješavaju probleme sa Starlinerom.

Ostaje nejasno kada će se tačno astronauti moći vratiti na Zemlju. Glasnogovornik Boeinga rekao je Guardianu da su "odgodili povratak Starliner Crew Flight Testa do nakon dvije planirane svemirske šetnje u ponedjeljak, 24. juna, i utorak, 2. jula i da "trenutno nemaju datum za povratak, te će procijeniti prilike nakon svemirskih šetnji”.

Glasnogovornik je također primijetio da "posada nema pritisak vremena da napusti stanicu budući da u orbiti ima dosta zaliha, a raspored stanice je relativno otvoren do sredine augusta".

Starliner je poletio u svemir 5. juna iz svemirske postaje Cape Canaveral na Floridi nakon dva prethodna neuspješna lansiranja 6. maja i prvog juna.

Godinu dana kasnije i 1,5 milijardi dolara preko budžeta, ova misija Nasa-Boeing imala je problema puno prije službenog lansiranja, uključujući probleme s potisnicima za kontrolu reakcije i curenjem helija.

Glasnogovornik Boeinga primijetio je da su curenje helija i većina problema s potisnicima “svi stabilni i ne predstavljaju zabrinutost za povratnu misiju.

“Četiri od pet potisnika koji su se prethodno gasili sada rade normalno. To znači da je samo jedan potisnik od 27 trenutno izvan mreže. To ne predstavlja problem za misiju povratka”, dodao je glasnogovornik.

Dužnosnici NASA-e i Boeinga inzistiraju na tome da astronauti nisu zaglavljeni i da tehničke poteškoće ne ugrožavaju misiju. NASA je rekla da je svemirskoj letjelici potrebno sedam sati slobodnog leta za izvođenje normalnog završetka misije i da "trenutno ima dovoljno helija u svojim spremnicima za 70 sati slobodnog leta nakon odvajanja".

Steve Stich, voditelj NASA-inog programa za komercijalnu posadu, rekao je na brifingu za novinare prošle sedmice: “Odvajamo svoje vrijeme i slijedimo naš standardni proces upravljanja misijom. Dopuštamo da podaci upravljaju našim donošenjem odluka u vezi s upravljanjem malim curenjima sistema helija i performansama potisnika koje smo uočili tokom susreta i pristajanja.”

Svemirska letjelica ima dopuštenje za odstajanje i povratak na Zemlju ako postoji hitan slučaj ili potreba za brzim odlaskom.

"Dok je Starliner usidren, svi su razdjelnici zatvoreni za normalne operacije misije sprječavajući gubitak helija iz spremnika", rekla je Nasa.

Ako Starliner ne bude sigurno operativan, moguće je da će Williams i Wilmore morati uhvatiti vožnju s posadom na SpaceX-ovoj svemirskoj letjelici Dragon, koja je također trenutno spojena na Međunarodnu svemirsku postaju na suprotnoj strani.

Najnovija Boeingova kriza dolazi nakon drugih javnih kriza koje su imali s raznim komercijalnim avionima, iako kompanija inzistira da rade odvojeno.

Lansiranje Starlinera šesto je putovanje svemirske letjelice s američkom posadom od početka svemirske utrke u kasnim 1950-ima.