Tehnologija
25

Fascinantni timelapse video u kojem je prikazan proces nastanka aviona

Klix.ba
Aviokompanija British Airways objavila je video u kojem pokazuje kako izgleda proces nastanka aviona, odnosno sastavljanja dijelova i farbanja prije nego avion konačno bude u funkciji.

U četverominutnom timelapsu stručnjaci sastavljaju Boeing 787-9 Dreamline koji će početi letjeli ovog mjeseca sa londonskog aerodroma Heathrow. Posjeduje četiri klase i može primiti 216 putnika. Avion s dva motora bit će korišten za letove do Abu Dabija, Delhija, Kuala Lumpura, Muscata i Austina.

Dreamliner je dostavljen prošle sedmice nakon što ga je sastavljalo desetine radnika u velikoj fabrici u Seattleu. Dijelovi aviona dostavljeni su u 747 Dreamlifter cargo avionu, što se vidi na snimku.

Putnici sada imaju priliku vidjeti i kako nastaje unutrašnjost, uključujući stropove i toalete. Kada se dijelovi spoje, te mašine i ljudi urade svoj dio posla, Boeing se šalje na prvi testni let.

Boeing 787-9 Dreamliner je šest metara duži i 10 centimetara viši. Također, tiši je i u njega može stati 20 posto goriva više. U biznis klasi imaju osam, umjesto 14 mjesta, a prozori su 30 posto veći od prosječnih.