Već ovog vikenda
49

FK Sarajevo i SFK 2000 ulaze u svijet esporta

D. B.
FK Sarajevo i SFK 2000 Sarajevo stupit će na “teren” i u elektronskom sportu.

Dugo su ova dva kolektiva radila na pripremi i postavljanju dobrog temelja za budućnost u ovoj disciplini te sada svoj prvi iskorak ka esportu prave u Counter Strike: Global Offensive igri. Za esport aktivnosti Bordo porodice zadužena je Azra Numanović.

“Vidljiv je snažan trend najvećih evropskih fudbalskih klubova da se pridružuju esport svijetu. Već dugo pratimo, a neki od nas i aktivno učestvuju u esportu, pa je logičan slijed da se kao klub želimo pridružiti ovoj najbrže rastućoj industriji. Iako se na prvu ne čini tako, sport i esport imaju mnogo toga zajedničkog, posebno kada se radi o takmičarskoj formi učešća, a upravo je to ono što želimo pružiti našim Bordo navijačima koji pored fudbalskog terena vole i videoigre. Počet ćemo polako i postepeno, a da u budućnosti budemo pored nogometa i državni prvaci u recimo igrama CS:GO ili FIFA”, izjavila je Azra Numanović, generalni sekretar SFK Sarajevo.

Iz kolektiva ističu da je ovo veliki korak za domaću, a i regionalnu esport scenu, jer je prepoznat veliki uticaj i rast esporta na svjetskom nivou, koji polako, ali sigurno dolazi i kod nas. Gaming fanovi u našoj zemlji žele FK Sarajevo esports toplu dobrodošlicu ulaskom na esport scenu, koju sada popunjava sve veći broj svjetskih klubova.

Tim bordo-bijelih je kupovinom slota osigurao partnerski status te takmičarsko mjesto u jednom od najvećih CSGO prvenstava u regiji, CS:GO BiH ligi, gdje će postava od šest igrača biti prvi put predstavljena. Inovativna CS:GO BiH liga je nastala prošle godine po uzoru na NBA, gdje su partnerski timovi suvlasnici lige i nema ispadanja u niži rang takmičenja.

Da sarajevski klub ovaj projekat shvata ozbiljno, govori i podatak da su već počeli sa pripremama i pronalaženjem posebnog prostora za trening svog tima, angažovanjem trenera i ostalog pomoćnog ljudstva.

Prvi zvanični meč ove ekipe možemo očekivati 13. februara u prvom kolu CS:GO BiH lige. Prijenos uživo možete ispratiti na zvaničnom YouTube kanalu.